Ponedjeljak nakon produženog vikenda jednostavno zove na ispijanje piva poslije posla, a Ribafish nas vodi na pivo, dva, tri u Le Petit Belge.

lepetitebelge_vilicomkrozhrvatsku_ribafishZagreb je u jednom trenutku imao svoj pravi belgijski pub. Nalazio se u današnjem Branimir centru i mnogi su se upravo tamo upoznali sa specifičnim, jakim i slatkastim specijalnim pivima koja su bila sušta suprotnost klasičnim lagerima koji su polako postajali korporacijska vodica.
Na žalost, zid/vodopad, wc na minutu hoda i ružan prostor za pušenje na dvije minute, uz visoke su cijene ubrzo dovele do zatvaranja Hop Devila i prepustile mjesto za novu pojavu na pivskoj sceni – craftovima. Nicale su polako nove pivnice, Medvedgrad mijenjao adrese, i uskoro smo stvarno mogli popiti što smo poželjeli u našoj metropoli.
Ipak, mjesta poput Le Petit Belgea – nije bilo, i tako je prostor pored kipa Dražena Petrovića na istoimenom trgu ispod Cibonine dvorane otvoren prošloga tjedna, jednostavno pun pogodak.

lepetitebelge_vilicomkrozhrvatsku_ribafishIako je ovaj dio grada bogat različitom pivskom ponudom (Krivi put, Sheridan’s, pa čak i Fakin…), lokal s bogatom ponudom vrhunskih belgijskih piva upotpunjen s par domaćih craftova, s originalnim čašama i srebrnim pladnjevima i drvenim kutijicama u kojima na stol i stepenice dolaze piva, nešto je što će vas privući sa se često vraćate kod Belgijanca.
Najslađa su ipak dva šarena prozorčića i pokoji patuljak, koji je zaštitni znak lokala zbog kućnog brenda, poznatog piva Le Chouffe (patuljak).

Ako ste okorjeli pivopija, vjerojatno će se uz Češku i Njemačku, Belgija definitivno pojaviti u top 5 zemalja s najkvalitetnijim pivom, tako da ovdje možete kušati kremu njihovih najpoznatijih brendova, tridesetak samostanskih, trapističkih, voćnih i trenutno dva zagrebačka i jedan bjelovarski craft.
Uz Zeppelin brewera Danijela Babića i PriMarius Marija Žerjava, glavnu ulogu s tri pipe na točioniku zauzima Houblon iz Trnovčice. A njihov lager je bio i najugodnije iznenađenje večeri.

lepetitebelge_vilicomkrozhrvatsku_ribafishMladen Iviš i Ivan Marković, vlasnici lokala, stalno su u akciji i opipavaju puls gostiju, kojih ima mladih, srednjih, trudnih, sportaša, glazbenika, sve u svemu – Zagreb voli nova mjesta, i za sada je stvarno krcato. Tako da ako volite naslikavanje i instagrame, sad je pravi trenutak, ali puno bitnije je da je Mladen tu da vam ispriča priču o svakom pivu na meniju.
„Radio sam četiri godine u Belgiji i zaljubio se u njihove pubove. Prije sam držao lokal MVP, tu iza ugla, ali došao je red na nešto novo… jednostavno, htio sam imati kafić s terasom, i mnogo bitnije – dušom.“ priča nam Mladen i pažljivo svrstava svaki brend u svoju regiju. Uskoro počinje i lagana glazba jer vikendom u Belgijancu ide i živa svirka.

lepetitebelge_vilicomkrozhrvatsku_ribafish„Želimo naše ljude educirati o vrhunskim belgijskim pivima i stalno donositi nešto novo. Ako niste znali, i u Belgiji je odnedavno jaka craft scena s modernim stilovima, i uskoro vas čekaju sjajna iznenađenja!“ dodao je Ivan i dodao kako od sljedećeg tjedna kreće i Pub Quiz.
Uredno, čisto, transparentno, sa samo jednim televizorom (i taj nije bio upaljen), puno klasičnih detalja, ali i WC oblijepljen epizodama Alan Forda, puno je sitnica zbog kojih biste se lako mogli zaljubiti u Le Petit Belge. Prilikom prve posjete probali smo klasike poput Orvala, Chimaya, Rocheforta, Westmallea i sjajnog višnjastog Kasteel Rougea. Bilo nas je više, naravno…

Za kraj, želite li saznati nešto više o belgijskim pivima, grickati kikiriki ili sir, slušati normalnu glazbu s pogledom na vječnog Kapetana i nije vam problem dati cca trideset kuna po bočici sladnog eliksira, vidimo se uskoro u Ciboni. Najtoplije preporuke, detalje o programu pratite na njihovoj FB stranici!

lepetitebelge_vilicomkrozhrvatsku_ribafish

MOGLO BI VAS ZANIMATI