Tri inženjera upustila su se u proizvodnju gina, a kako je njihova priča tekla, što je sve uopće potrebno da bi nastao kvalitetan gin i što se skriva iza imena Murska Dekla, otkrili su nam u intervjuu

Nakon jačanja scene na kojoj dominiraju domišljati craft pivari, na red su došli oni inovativni koji su se kod kuće odlučili okušati u pripremi gina. U kombinaciji s tonikom, omiljeni ljetni napitak tako je dobio novo, kvalitetnije i nekako srcu toplije značenje i Hrvati su u kratkom roku zbilja odlučili podržati mlade voljne stvaranja. Počele su stizati nagrade pa je tako ekipa koja proizvodi Old Pilot’s Gin dobila  priznanje za jedan od najboljih ginova na svijetu, a kroz godinu posebno su nas veselili mali, ali šaroliki festivali na kojima smo, čak i daleko od morske obale i onog što smatramo pravom ljetnom atmosferom, među znalcima i laicima, imali prilike uživati u najboljem od domaće gin scene.

Isprobali smo ginove s različitih strana naše zemlje poput hvarskog Hvar22, MB72 gin iz Nove Gradiške, Rhapsody iz Samobora te zagrebačke primjerke Luftbremzer i Old Pilot’s, a onda su se krajem prošle godine, tik prije drame s koronavirusom, na sceni pojavili i međimurski dečki izbacivši svoju Mursku Deklu. Dugo smo ju mjerkali, a onda odlučili kontaktirati ekipu koja iza ove sjajne, nove vrste međimurskog proizvoda stoji i saznati o čemu je riječ.

 

Murska_Dekla

Murska Dekla

 

Otkrili smo kako iza Blazar destilerije stoje trojica prijatelja, Ivan, Jura i Marko, svi redom rođeni Međimurci i prijatelji iz srednjoškolskih dana. Rekli su nam kako je Murska Dekla nastala iz čistog entuzijazma prema stvaranju te želji da Međimurje prezentiraju na neki drugačiji, novi način. Preokret se dogodio kada smo otkrili kako je zapravo riječ o inženjerima, agronomu koji se u suradnji s OPG-ovcima bavi razvojem poduzetništva i ferovcima koji rade na doktoratima. Vremena, kako kažu, zbog posla baš i nemaju, ali imaju volje i poprilično su znatiželjni pa se odlučili okušati i u proizvodnji gina.

Odmah na početku zanimalo nas je zašto su se, u zemlji piva i vina, odlučili baš za gin te su nam dečki, na svoj način, objasnili kako je zapravo cijela priča krenula.

“Međimurje je poznata vinska regija, a na sceni craft piva već lagano dolazi do zasićenja. Craft scena žestokih pića ipak je tek u začecima. Izazov i prilika da se okušamo u nečem novom i nepoznatom bili su nam glavna motivacija za istraživanje gina. Mi smo se zaljubili u proces, a dogodio je globalni trend popularizacije gina. Priča se zakotrljala praktički sama od sebe. U izradu smo krenuli štreberski, proučavanjem literature. Naručili smo i proučili hrpetine knjiga, a dosta su nam pomogli i stariji članovi naših obitelji koji su nas uputili u tajne tradicionalne destilacije. Od prve ideje do plasiranja proizvoda trebalo nam je oko godinu i pol.

Do samog recepta smo kroz dosta iteracija došli u nekih 6 mjeseci. U startu smo si zacrtali da će naš gin biti u skladu s principima održivosti te da ćemo koristiti samo lokalne sastojke. Išli smo toliko daleko da smo borovice brali ručno na obalama Mure. U samom procesu destilacije odlučili smo se držati tradicije”, objasnio nam je Marko Car.

 

Murska_Dekla

Murska Dekla

Prvi degustatori bili su, kako dodaje, oni sami, a zatim i njihovi prijatelji te najbliži. Nakon njihovog odobrenja, dobili su i ono profesionalnih degustatora i tada su, objašnjava, bili sigurni kako mogu krenuti s procesom plasiranja na tržište. Cijela je stvar trajala godinu i pol, a onda je napokon Murska Dekla ugledala svjetlo dana.

Kroz razgovor smo saznali kako iza svega što ova ekipa radi postoji posebna priča pa tako i sam naziv njihovog gina predstavlja nešto daleko više od tek murske dekle, kako međimurci nazivaju djevojku s Mure. Priču o istoj vjerno su prenijeli i na svoje etikete pa nas je, osim pozadine imena, zanimalo i tko je bio zadužen za dizajn.

“U spomenutoj hrpetini knjiga kroz koju smo prošli, našla se i knjiga međimurskih legendi. Prema jednoj od legendi, Murska dekla je duh vode i bilja. Najčešće se pojavljuje u obliku djevojke, a pretvara se u maglu, cvijet, ili zvjerčicu. Predstavljena je kao boginja prirode, besmrtna, slobodna i brižna. Opis ovog mitskog bića u mnogočemu se odnosio i na naš gin. Kroz predanost lokalnim sastojcima iz organskog uzgoja vrlo nam je važna briga za prirodu. Beskompromisnost u načelima uz vragolasti duh, sve smo to prepoznali u našem ginu.

Dizajn etiketa napravio je prema našim željama dizajn studio KPR iz Zagreba u suradnji s ilustratorom Ivanom Gatarićem. Željeli smo da boca dočara legendu o Murskoj dekli, zaigrano i mistično, te da se naglasi veza s prirodom. Dizajner je osmislio zanimljiv koncept u kojem se crtež na prozirnoj prednjoj etiketi oživljava bojama sa stražnje etikete. Odabir boja pri tome asocira na prirodne sastojke i Međimurje, njegove plave rijeke, zelene šume i vinovu lozu kao poseban sastojak našeg gina.”

 

Murska_Dekla

Murska Dekla

 

Ova se simpatična ekipa tako odlučila za proizvodnju London Dry gina, zbog strogih kriterija izrade najkvalitetnijeg od četiri kategorije u koje ulaze i gin, destilirani gin te alkoholno piće aromatizirano borovicom, te smo tako od njih naučili i ponešto o tome od kojih sastojaka i na koji način nastaje ovo, u posljednje vrijeme, sve popularnije piće.

“Da bi piće uopće bilo gin, u okusu mora prevladavati borovica. Svi su ostali sastojci i omjeri stvar recepture i osobnog ukusa. Mi smo željeli napraviti iznimno aromatičan gin, u kojem će osim borovice sve ostale arome biti dobro izbalansirane. Tako smo dobili piće koje može odgovarati svakom nepcu i u kojem se može uživati bez dodataka. Kroz iteracije smo došli do kombinacije sastojaka koji se međusobno podržavaju i nadopunjuju. Uz neizostavnu borovicu, ovdje su svoje mjesto našli citrusi, ljekovito korijenje i, kao poseban, lokalni element, list vinove loze. Dio tajne okusa je i u samom procesu izrade.

Trudimo se raditi na principu održive proizvodnje te smo svu proizvodnju vezali za lokalne proizvođače. Tako smo eliminirali mogućnost utjecaja uvoznih sastojaka upitne kvalitete pa smo u mogućnosti održavati visoke standarde našeg proizvoda. Osim toga, važno nam je što na ovaj način imamo priliku iskazati podršku lokalnim proizvođačima. Svakako nam je važan i ekološki aspekt cijele priče pa se tako trudimo da svi naši sastojci budu iz organskog uzgoja.

Sve što možemo nabavljamo od proizvođača u Međimurju. Citruse, koji ne uspijevaju tako dobro u ovom podneblju, dobivamo od OPG-ova iz Dalmacije. Iz logističkih razloga, a djelomično i iz entuzijazma i znatiželje, dugoročno nam je želja pokrenuti vlastiti uzgoj svih sastojaka za koje je to moguće. Tako bismo dobili viši stupanj kontrole nad svakim korakom proizvodnje, mogli bismo postići još manji footprint, a potencijalno i proširiti poslovanje. Od početka naglašavamo lokalnu komponentu proizvoda, a želja nam je ostaviti pozitivan trag u zajednici i na druge načine.”

 

Murska_Dekla

Murska Dekla

Dečki su nam otkrili i kako je ih na domaćoj sceni svakako inspirira mikro-destilerija Duh u Boci iz koje dolazi Old Pilot’s gin, nazivaju ih pionirima craft gina u Hrvatskoj i naglašavaju kako bi im bila iznimna čast približiti se uspjesima koje iza sebe ima upravo Duh u Boci. Smatraju kako su na sceni proizvođača craft ginova natjecanja poprilično važna jer otvaraju brojna vrata i suradnje, a nagrade pak daju objektivnu i profesionalnu potvrdu o kvaliteti proizvoda. Upravo zato, na neka su se svjetska natjecanja već prijavili no zbog trenutne situacije ona su privremeno odgođena i rezultate bi trebali, ako se situacija razvije kako se i očekuje, dobiti tijekom ljeta.

Iako smo Mursku Deklu isprobali kao zasebno piće i upravo kao takva svidjela nam se najviše, na kraju smo ekipu ipak pitali s kojim bi dodacima preporučili ispijanje Murske Dekle te, naravno, gdje zainteresirani istu mogu kupiti.

“Naša je ideja bila napraviti gin koji će biti dovoljno ukusan i aromatičan kako bi se pio sam. Smatramo da smo u tome uspjeli pa bismo svakako savjetovali uživanje u okusu čistog gina. Ipak, iz iskustva možemo reći da je potrošačka scena u Hrvatskoj, neovisno o kvaliteti gina, uglavnom navikla na gin u kombinaciji s tonikom. U tom bismo slučaju predložili tonik sa što manje šećera i zaslađivača. Za one željne eksperimentiranja, moramo spomenuti suradnju s momcima koji stoje iza brenda Shankeri. Oni su ekskluzivno za Mursku Deklu osmislili četiri zanimljiva koktela. Recepte možete naći na našoj stranici, a objavljujemo ih i na Facebooku i Instagramu.

Naš gin se trenutno nalazi u ponudi dućana Međimurski štacun i Magma u Čakovcu, u Witrini u Zagrebu, te u Domaćoj butigi u Rijeci. Neki od tih dućana nude i dostavu, a što se tiče online prodaje, gin se može naručiti i kroz našu stranicu murskadekla.com ili na e-mailu info@murskadekla.com“, rekao nam je Marko Car u ime cijele ekipe na kraju.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Comments are closed.