Ovih dana kada se svi bavimo manje više pitanjima vezanima uz Covid-19 ili ponovnim skandalima i
uhićenjima članova naše sposobne Vlade, ipak se pojavila jedna pozitivna vijest koja je „prodrmala“
hrvatsku vinsku scenu, vijest o presudi Općeg suda Europske Unije kojom dozvoljava našim sjajnim
istarskim vinarima potpuno legitimno korištenje naziva teran.

O čemu se tu zapravo radi?
Naime, Slovenija je još 2004. godine zaštitila teran kao izvornu tradicionalnu sortu, kao izvorno vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom i samim time onemogućila Hrvatskoj korištenje naziva teran, iako je ta sorta uz malvaziju najvažnija i najrasprostranjenija sorta u Istri i jedna od
najvažnijih vinskih sorti u Hrvatskoj. Teran se smatra autohtonom istarskom sortom koja se počela koristiti još prije čak 600 godina kada se pronalaze prvi zapisi o uzgoju te sorte. Do nesporazuma dolazi zbog morfološki sličnih karakteristika između slovenske sorte refošk i hrvatske sorte teran za koje su Slovenci cijelo vrijeme negirali postojanje bilo kakve različitosti između tih dviju sorti i to u vrijeme kada nisu bile moguće DNK analize.

teran_hrvatska_vilicomkrozhrvatsku

Zahvaljujući našim stručnjacima s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, prof.dr. Ediju Maletiću i njegovim suradnicima, stručnim proučavanjem i analizama dokazano je da su to dvije različite sorte i zapravo odbacilo svaku suvišnu raspravu o podrijetlu vinske sorte teran ili dozvole korištenja imena teran u Istri što je prije neki dan i potvrđeno presudom Općeg suda Europske Unije. Hrvatskim se vinarima daje pravo da na etiketama vina s oznakom izvornosti Hrvatska Istra koriste naziv teran!

Kakva vina proizvedena od sorte teran pijemo?
Vinska sorta Teran je, iako se može nazvati i nježni div, sorta koja daje vina punog, robusnog okusa, atipičnih visokih kiselina, visokog sadržaja polifenola (tanina) što se smatra ljekovitim svojstvom, ali umjerenih alkohola, odležavanjem u bačvi omekšava, zaobljuje i stvara upravo tog nježnog diva koji zrači ljepotom i dobrotom. Samim time, od nas čini sretnije ljude.

Odlikuje ga gusta, tamna crveno- rubin boja, slična zečjoj krvi, sjajni voćni miris, primarnih nota bobičastog voća, maraske, borovnice,
kupine, maline, ribizla, pa i jagodastih nota. Karakterističan i je okus papra što mu daje jednu posebnu notu u spektru aroma.
Kako smo spomenuli koristi se u Istri i stvarno je teško izdvojiti 5, 6 vinara koji prave vrhunski teran, jer gotovo svaki vinar u Istri pravljenje vina od sorte teran ima u malom prstu, ali vrijedi izdvojiti vinarije Tomaz, Benvenutti PolettiCoronicaVeralda,
Kabola, Fakin, RossiGeržinić Kozlović i mnoge druge manje vinarije koje proizvode vrhunske terane.

Izdvojio bih Vinariju Tomaz sa jednim od meni najdražih terana – Teran Barbarossa kojeg definitivno treba probati od vinara o kojem smo nedavno i pisali kada smo posjetili prezentaciju njegovih vina. Tomaz se u svojoj konstantoj potrazi za nečim boljim i drugačijim približava vinskom savršenstvu i nameće se kao jedan od glavnih proizvođača terana u Hrvatskoj. Teran Barbarossa je odležan 18 mjeseci u drvenim hrastovim bačvama, a to ga odležavanje omekšava i zaobljuje, dajući vino karakterističnog voćnog mirisa s notama vanilije i čokolade, višeg udjela kiselina.

 

teran_hrvatska_vilicomkrozhrvatsku

Foto: Tomaz vina Facebook

Vinarija Benvenuti stavlja na tržište teran samo od odabranih najboljih berbi po izboru vinara, odležano 24 mjeseca u hrastovim bačvama, daje jedan živahan teran, ljutkastih nota, snažnog voćnog mirisa, zatim čokolade vanilije, čak i mirisa kože i zemljanih nota. Također, vinarija Benvenuti već tradicionalno osvaja nagrade kako na domaćoj sceni tako i na svjetskoj.

teran_hrvatska_vilicomkrozhrvatsku

Foto: Vina Benvenuti Facebook

 

Vinarija Coronica bavi se proizvodnjom vina u Istri već dugi niz godina, iz generacije u generaciju, iz godine u godine stavljajući sve bolja vina na tržište. Teran vinarije Coronica odiše notama crnog bobičastog voća, borovnice, kupine, zatim zemljanih nota i umjerene zadimljenosti, punog tijela, ali sjajno balansiranih kiselina i tanina. Proizvodi se svake godine, ali također proizvode i Gran Teran, koji se proizvodi samo u najboljim godinama berbe i koji je svojevrsni creme de la creme terana u Istri.

teran_hrvatska_vilicomkrozhrvatsku

Foto: Coronica Facebook

MOGLO BI VAS ZANIMATI