Ideja nas je oduševila pa smo smo kontaktirali organizatoricu i saznali detalje

Food blogerica Janja Benić, koja se krije iza Instagram profila janjolinka i istoimenog bloga, nedavno je pokrenula divan projekt kojim je odlučila okupiti sve one entuzijastične oko kuhanja i fotografiranja hrane. Ona je, naime, organizatorica natječaja za najbolju food fotografiju koji će se zatim, nakon odabira najboljih prijava, pretvoriti najprije u virtualnu, a onda i pravu izložbu. Javili smo se Janji pa je zamolili da nam pojasni o čemu je točno riječ.

“Na ideju o virtualnoj izložbi fotografije hrane došla sam nakon što sam krenula na početni tečaj fotografije u FotoKlub Zagreb i shvatila da najbolje učim kada profesoru donesem svoje fotografija pa onda o njima razgovaramo. Kako mi gastro blogeri ulažemo dosta truda u samu fotografiju hrane, htjela sam da se na jednom mjestu okupe primjeri odabranih fotografija iz kojih svi mi možemo naučiti.

Iako sam natječaj objavila po dolasku koronavirusa u Hrvatsku, kada smo svi iz tog razloga ostali doma, ideja se u meni kuhala i puno ranije. Zbog tih okolnosti objavila sam je točno prije dva tjedna”, rekla nam je, a mi bismo dodali i kako je entuzijastima na ovom polju zasigurno stvorila zanimaciju na nekoliko sati ili dana koja je, vjerujemo, u ovo doba i više nego dobrodošla.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janja Benic (@janjolinka) on


Kako bi priča dobila na težini, objasnila nam je Janja, kontaktirala je i tri profesionalne fotografkinje koje će na kraju natječaja, 14. travnja, odabrati najbolje prijavljene fotografije za izložbu i van virtualnog svijeta. One su, otkrila je, Maja Danica Pečanić, Sanja Bistričić i Carla Gradiški Barber.

“Maju Danicu mislim da ne treba puno predstavljati, ali ukratko ću reći da u krugovima nas gastro blogera svi gajimo veliko poštovanje prema njoj i ja osobno jako cijenim njen rad. Maja Danica je autorica fotografija raznih kuharica, časopisa, editorijala, reklama, a ujedno je i dobitnica jedne od najvećih nagrada fotografije hrane, a to je nagrada Pink lady.

Sanja Bistričić je završila Agronomski fakultet, ali ju je ljubav prema fotografiji odvukla na drugu stranu i sada završava diplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer novi mediji. Sanja je poznata u fotografiji interijera i modnoj fotografiji.

I na kraju, Carla Gradiški Barber našoj je publici možda malo manje poznata, ona je moja prijateljica koja već više od 15 godina živi u Londonu i na University of Westminster je završila BA of Arts, smjer fotografije. Nešto više od dvije godine je radila kao službeni fotograf svih restorana Gordona Ramsayja, a od 2017. radi kao slobodni umjetnik i, između ostalog, radila je za Nobu, Clare Smyth i Tom Sellersa.

Bila sam jako sretna kada su sve tri pristale biti dio ove priče i mislim da time ova naša izložba dobiva na težini.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janja Benic (@janjolinka) on

Sve prijavljene fotografije Janja sprema u Instagram naglaske na svom profilu, a tek jedan pogled na iste otkrio nam je kako će žiri imati itekako težak posao. Poznate domaće food blogerice i influencerice još su jednom pokazale koliko je, osim istreniranog nepca i spretnosti u kuhinji, bitno i dobro oko pa nas tako posebno veseli vidjeti koje od prijavljenih fotografija će oduševiti i stručni žiri.

Iako za sada, zbog trenutne situacije, sve još uvijek ostaje u virtualnom svijetu, Janja nam je rekla kako bi voljela da se, nakon odabira najboljih, izložba preseli i u neki lijepi prostor.

“Jako sam zadovoljna s odazivom i veselim se što ćemo odabrane fotografije u bližoj budućnosti vidjeti i na nekom zidu”, dodala je na kraju.

MOGLO BI VAS ZANIMATI