Gastro entuzijast i bloger Matija Plašć ovih je dana svojim pratiteljima na društvenim mrežama predstavio mini PDF knjižicu u kojoj je obuhvatio gastronomske doživljaje iz Sofije, Istanbula, Plovdiva i Beograda

Svoj je putopis nazvao “Putevima Orient Expressa”, a kroz isti je čitateljima pokušao približiti kulturu i gastronomske običaje pojedinog grada. Kako i sam obožava hranu i kuhanje na taj se dio putovanja posebno fokusirao, a osim gastro trikova i savjeta, u njegovom ćete putopisu pronaći i pokoju povijesnu crticu te trikove za što jednostavnije i bezbrižnije putovanje. Putopis u PDF formatu možete pronaći na blogu Sweety&Spicy.

 

Matija_Plasc_gastro_putopis

 

Uhvatili smo Matiju na godišnjem odmoru na Hvaru, a on nam je zatim s plaže odgovorio na pitanja o samom putopisu, otkrio ponešto o najzanimljivijem kebabu koji je na svom putovanju isprobao, ali i budućim planovima. Za početak, zanimalo nas je koliko mu je dugo trebalo da završi sa stvaranjem ovog putopisa i je li doma ponio kakav dobar recept.

“Ovaj putopis sam pisao dosta dugo, čak predugo. Počeo sam još u ožujku za vrijeme karantene, no nisam tada uhvatio pravu inspiraciju. Ozbiljnije sam nastavio pisati tek prije tri tjedna. No tu je još bilo i puno fotografija koje je trebalo probrati i urediti, ali eto sad je sve napokon kompletirano i zadovoljan sam kako je na kraju ispalo.

Po povratku s putovanja, u svojoj kuhinji napravio sam Adana kebab, a recept možete pronaći na blogu. Inače u Turskoj ima preko 100 vrsta kebaba, a Döner kojeg inače jedemo na putu doma iz izlaska je samo jedna vrsta. Adana se radi u omjeru junetine i janjetine 60:40 te se dodaje 25% loja. Osobno mi je okus loja bio preintenzivan pa sam svoj recept prilagodio sebi i stavio 100% junetine. Planiram probati napravit i tursku baklavu s pistacijom jer je u Turskoj bila fantastična, no to ćemo još vidjeti pošto nisam baš vičan u izradi slastica. No mogla bi mi i Sweety to napraviti, he he”, natipkao nam je Matija s plaže.

 

Matija_Plasc_gastro_putopis

 

Dodao je i kako mu je, kada se situacija s koronavirusom smiri, plan posjetiti London,Tajland i Vijetnam i Kambodžu, ali i kako proteklih mjeseci, iako ne fizički, puno putuje kroz gastronomiju.

“Trudim se vikendima istražiti nova jela i okuse koji dolaze iz svih dijelova svijeta. A tu su i putopisi drugih ljudi. Trenutno sam na Hvaru. Iako više preferiram istraživati europske gradove nego ležati na plaži, možda i nije loše malo ostati u Lijepoj našoj i uživati u našoj prirodi i gastronomiji”, dodao je.

Dobro je spomenuti i kako na blogu Sweety&Spicy, osim ovog balkansko-turskog, trenutno možete pronaći Matijine gastro putopise iz Portugala, Rima i sjeverne Italije, Poljske te država Skandinavije i Baltika, a obećao nam je i kako, čim to bude moguće, priprema još novih, zanimljivih gastronomskih avantura iz različitih krajeva svijeta. Veselimo se!

 

Matija_Plasc_gastro_putopis

 

Matija_Plasc_gastro_putopis

 

Matija_Plasc_gastro_putopis

MOGLO BI VAS ZANIMATI