Pašta, riža, sirevi kao i sitne perverzije u vidu pašteta od luka i bundeve te vrhunska vina i najbolja kava u kvartu, sve vas to očekuje u novootvorenoj trgovini talijanskih delicija Gastronomica na sto metara od tržnice Kvatrić!

Nakon što ste napunili vrećice na jednoj od novijih zagrebačkih tržnica (fali li i vama stari „Kvatrić“?), odnedavno možete nabaviti i neke delicije koje dolaze drito iz zemlje u kojoj se najbolje jede!

Nakon sedam godina vođenja kafića Marty dva kućna broja dalje, Andrea i Vlatko su odlučili zadržati najbolju kavu u kvartu, ali umjesto birca otvoriti prodavaonicu talijanskih delicija i dali joj ime Gastronomica.

„Zaljubljena sam u Italiju otkad znam za sebe, stalno sam tamo putovala i putujem kad god mogu. Jedan od fetiša mi je obilazak sajmova s gastro ponudom i uvijek sam kući donosila hrpe najbolje klope od malih proizvođača. U jednom mi je trenutku palo na pamet, pa zašto ne bih to iskoristila i podijelila s drugima. Tako je u prosincu 2022. nakon završetka jedne lijepe priče s kafićem u kojem smo bili stvarno originalni i dosljedni nastala Gastronomica gdje danas imamo sve od raznih prosecca, vina sa Sicilije, iz Piemonta, Puglie, Veneta, preko čokolada do više vrsta tjestenina, šalši, pesta…“ govori nam Andrea Štimac, vlasnica malenog lokala iz kojeg gledate na parkić preko puta tržnice Kvatrić.

U Gastronomici su zadržali ono najbolje iz Martija – kavu Musetti, koju možete popiti na licu mjesta, ali je i ponijeti sa sobom te naravno kupiti u većem pakiranju. Kako kaže Vlatko, najbolje im je išao pannetonne, koji je nažalost i skroz otišao, pa su ostala svega tri komada, zatim kvalitetna Caputo brašna, riža Nuvola iz Mantove i definitivno tjestenine Alica iz Molisea rađene na matrici od bronce.

Pesto Genovese Rossi je logično iz Genove, tu su i paste od pistacije i totalno zanimljive paštete od luka, bundeve, paprike, po meni idealan dodatak za uveseljavanje burgera. Bitna stavka je i maslinovo ulje De Padova iz Puglie po vrlo povoljnim cijenama, a od istog proizvođača su tu i vina, od kojih Andrea toplo preporučuje primitivo…

„Većinu toga nabavljamo sami, ali neke sireve i vina ipak uzmemo preko hrvatskih dobavljača. Bitno je samo da sve probamo prije nego ubacimo u dućan! Nismo konkurencija većim zagrebačkim trgovinama s talijanskim delicijama, dapače, što nas je više i što smo drugačiji – to bolje. Prvi smo u kvartu i čekamo da se dobra priča proširi dalje.“ dovršava Andrea koja se ne da uslikati, pa iskorištavamo uvijek nasmijanog Vlatka, dok sa zvučnika ugodno streama neka talijanska radio stanica. Zamirisala mi je bakina pasta šuta…

U budućnosti planiraju izbaciti par stolova na ulicu ispred lokala, kao i dotjerati mini kušaonicu kako biste se mogli uvjeriti u kvalitetu plodova malih talijanskih proizvođača fine hrane.

Za kraj pored Novi cioccolato čokoladica, talijanskih bajadera i još hrpe slatkiša kušamo kremu Burdi od 60% badema te obećavamo da se vraćamo prvom prilikom.

Jako zgodna priča i mjesto gdje ćete stvarno dobiti kvalitetu za svoj novac. Naravno, ako ste zaljubljeni u Italiju i sve ono što nam Talijani pružaju.

Gastronomica

Bartula Kašića 10, Zagreb, Croatia
gastronomica2022@gmail.com
https://www.facebook.com/gastronomica2022
https://instagram.com/gastronomicazagreb?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Nedjeljom i praznikom zatvoreno

 

MOGLO BI VAS ZANIMATI