Tek smo se s jednog putovanja vratili, a već planiramo ostala. Jedno od tih će svakako biti i Istra, točnije Žminj. Ovo nam je šarmantno istarsko mjesto ostalo u divnom sjećanju pa smo jedva dočekali priliku da mu se vratimo. Ima li boljeg razloga od hrane? Žminj nam sprema Šetemanu od pašte od 25.09. do 03.10., a sigurna sam da svi razumiju da se tu radi o tjednu tjestenine i to one prave domaće.

 

Imali smo već priliku uvjeriti se da naši Žminjci znaju s paštom, još pamtimo okuse koje smo iz tog kraja ponijeli pa je i veselje zbog povratka itekako veliko.

Žminj: Kako smo se zaljubili u ovo šarmantno mjesto u samom srcu Istre

 

Žminj je odavno poznat kao vrhunska gastro destinacija i raj za ljubitelje tjestenine. Ovog ljeta nismo mogli uživati u Istarskom festivalu pašte, gastro manifestaciji koja privlači mnogobrojne paštoljupce u ovaj šarmantni gradić u srcu Istre. Međutim, žminjske konobe i restorani pripremaju pravi doživljaj za sve koji vole tjesteninu, a zna se da nema fešte u Istri bez domaće tjestenine.


Najpoznatija istarska pašta su sigurno fuži, ali u Žminju se često rade makaruni, ili kako ih još zovu pljukanci. Makaruni su jednostavni za pripremu a često se nađu na stolu Žminjaca. U tijesto ide brašno, mlaka voda, malo ulja i soli.

Nije tajna kako većina žminjskih ugostitelja mijese domaću paštu na ruke, onako kako su to radile naše none, a uz nju se često poslužuje kuhani kiseli kupus.
Šetemana od pašte odlična je prilika za kušati jela spravljena od istarske tradicionalne tjestenine uz čašu vrhunskog domaćeg vina, a sve po promotivnoj cijeni od 90,00 kn.

Osim Šetemane od pašte Žminjci su pripremili bogat program povodom Dana Općine, pa prije finog pijata pašte preporučujemo da posjetite zanimljivu izložbu kaktusa i sukulenata u Kuli, Špilju Feštinsko kraljevstvo, istražite okolicu quadom, biciklom, ili prošećete mjestom u pratnji lokalne vodičkinje obučene u narodnu nošnju.
P.s. šetemana – sedmica , pijat – tanjur

 

Popis menija po objektima:

BISTRO & BAR GIARDINO
9.rujna 2, Žminj
091/9074621
*Pljukanci s brodetom od hobotnice, file brancina na žaru/blitva, krumpir, 2 dcl vina/soka

KONOBA PULI JURIĆA
Jurići 1, Žminj
052/846 678
*Makaruni s vrganjima, kiseli kupus/ombolo, 2 dcl vina/soka

KONOBA PULI PINETA
Karlov vrt 1, Žminj
098/991 1795
*Makaruni s rukolom i pršutom, teletina na padelu, 2 dcl vina/soka

RESTORAN POD LADONJON
9.rujna 20, Žminj
052/846 675
*Njoki sa šugom od govedine, kiseli kupus/kobasica, 2 dcl vina/soka

RESTORAN ŽMINJKA
Stara vrata 7d, Žminj
052/846 438
*Fuži sa šugom od kokoše, kiseli kupus/kobasica, 2 dcl vina/soka

 

Vidimo se u Žminju od 25.09. do 03.10.!

MOGLO BI VAS ZANIMATI