Mladu kreativku Katarinu Vrenc pratimo već dugo, a za oko su nam zapele njene nove objave na Instagramu. Na krasnim tanjurima, Katarina je ispričala neku neobičnu priču u kojoj je povezala Istru, konoplju i, naravno, svoj kulinarski izričaj. Pošto je ovo bio jedan izvrstan izlet u fine dining, zanimalo nas je kako se ona, kojoj je možda bistro koncept najbliži i najdraži, snašla u takvoj jednoj priči.

 

Katarina ne radi razliku među tim konceptima, bio to bistro koncept, fine dining restoran ili konoba, na kraju krajeva – bitno je uživanje u hrani.


“Ono što fine dining bitno razlikuje od ostalih koncepata je pružanje gostima ipak neko malo drukčije iskustvo, priču. To je jedan poseban moment, gdje je hrana, usudila bih se reći, samo jedan dio cijele ideje da gostu pružamo nezaboravno iskustvo – interaktivnu predstavu. Kad pričamo o takvom konceptu, svaki je detalj bitan.”, kaže Katarina.


Osobno nije preveliki fan klasičnog fine dining koncepta jer takav pristup smatra možda previse sterilnim ili hladnim što, priznaje nam, nikako ne ide uz njenu osobnost. No kao svaki pravi gurman, uživa u hrani i imala je nekoliko divnih fine dining iskustava koji su je izuli iz cipela, što je i cilj, zar ne?
Večera koju je s kolegom Erikom pripremala za Hemp Istra bila je zamišljena kao fine dining koncept no ipak na Vrenc način. Što to znači?

“Opušteni gosti, uživanje u hrani, lokalnim namirnicama, također i onim namirnicama nešto rjeđim na našim tanjurima, pa i one neočekivane kombinacije. Jedenje rukama, puno smijeha, zajedničkih razmjena iskustva pa čak i prezentiranje pripreme nekih jela i diktiranje recepata. Kada su gosti kojima je svjetska gastro scena u malom prstu izuzetno zadovoljni tvojom večerom i nasmijane i sretne i otpratiš kućama, onda znaš da si napravio dobar posao.”


Ok, priznaje nam Katarina da za osmijeh na licu nije zaslužna samo večera već i vina koja su se popila!

“Ne volim raditi po pravilima koje je netko nekad napisao pa su opće prihvaćena već samo onako kako mislim da bi trebalo. Erik je inače student gastronomije koji se zasigurno istaknuo u svojoj grupi i jako mi se sviđa kako razmišlja tako da smo ovu večeru odradili k’o od šale i bez puno priče. Do sada je već imao prilike raditi s renomiranim hrvatskim chefovima poput Davida Skoke, Hrvoja Zirojevića itd. Ovakvih mladih ljudi koji predano rade, uče i iskreno uživaju u svom poslu nema mnogo i uživam u svakom momentu takve suradnje. “

Večera koju su pripremili sastojala se od 6 sljedova. Na tanjurima se moglo naći ježinaca, vlasulja, ali i morskih krastavaca koje su morali naručiti izvana jer su kod nas zabranjeni za izlov. Bilo je tu i divljih zelenja, a kako su večeru pripremali za tvrtku Istria Hemp – fokus cijele večere bio je na konoplji i morskim plodovima.


Ono što nam je, uz hranu, naravno, najviše privuklo pažnju su bili prekrasni tanjuri na kojima su tu hranu posluživali! Tanjuri su stigli iz Kaštelira i tvrtke Radin R gdje meštar Toni, vlasnik tvrtke, oduševljava izborom ugostiteljske opreme, posebice tanjura. Ekskluzivno zastupaju nekoliko renomiranih svjetskih brendova među kojima je i Hering Berlin koje su i ovi gastro kreativci imali prilike koristiti na svojoj neobičnoj gourmet večeri.

 


Nismo ni mi ostali zakinuti za jedan okus te ekskluzivne večere, već nam je brže bolje pohitala u Zagrebu pripremiti te morske krastavce koje ni Ribafish ni ja nismo imali prilike jesti. Ovaj smo tanjur nazvali “trpice” jer je trpove pripremila poput tripica. Uz najkremastiju palentu ikad, s naribanim dehidriranim yuzu žumancem i sušenim morskim krastavcem, zagrizli smo u samo more.

Hvala Katarini na okusu mora u ovo jesenje proljeće, a i njoj i nama želimo što više baš ovakvih čarobnih menija koji se ne zaboravljaju.

MOGLO BI VAS ZANIMATI