Jedan od originalnijih malih bistroa u vrtu kojeg smo ovog ljeta imali prilike uživati nalazi se u Čakovcu, nosi naziv Beška i svojim gostima nudi daleko najzanimljivije napitke te slatke i slane zalogaje u gradu.

U ulici Ruđera Boškovića, tek nekoliko metara udaljenoj od čakovečke gradske vreve, smješten je šarmantan bistro Beška. Iako je u novom ruhu gostima predstavljan tek prije četiri godine, riječ je o jednom od prvih privatnih ugostiteljskih objekata u gradu. Beška je, naime, dugi niz godina nosila naziv “Pod starim krovom”, no kako nam kažu današnji vlasnici, kada bi netko dao ideju da se ide k Beški, znalo se da je u pitanju kafić u vlasništvu Jelisavete Horvat Beške, danas legende čakovečkog ugostiteljstva. Razgovarali smo s Lukom Damjanovićem, današnjim ponosnim vlasnikom ovog više nego zanimljivog mjesta pa otkrili baš sve što nas je o Beški zanimalo.

“Od otvaranja pa do sad, Beška je u istom obiteljskom vlasništvu, danas obitelji Damjanović. S 50. rođendanom odlučili smo se za totalni makeover – renovirali smo objekt, uveli slatke i slane zalogajčiće i udahnuli novi život u staru damu čakovečke ugostiteljske scene”, rekao nam je Luka.

 

beška_mateo_henec_vilicom_kroz_hrvatsku

 

Dio tog starinskog šarma, dugovječnosti i iskustva itekako se može doživjeti već na prvi pogled. Interijer bistroa više je nego upečatljiv, prepun genijalnih detalja koji boravak ovdje čine još mrvicu ugodnijim, dok je prostrana terasa, sa sigurnošću možemo reći, zasigurno jedno od omiljenih ljetnih mjesta Čakovčanki i Čakovčana. Upravo zato, prvo što nas je zanimalo bilo je tko je zaslužan za uređenje bistroa.

“Sve što u Beški postoji – od uređenja i menija, do glazbe, knjiga, hortikulture, evenata, sve je isključivo i autentično naše. Svi se petljamo u sve i dajemo sve od sebe. Možda je ponekad kaotično, ali je uvijek u najboljoj namjeri i sa željom da gostima pružimo najbolje moguće iskustvo.

Zaista se trudimo u svaki detalj unijeti dašak osobnosti, brinemo o ponudi i ambijentu i uređenju i sadržaju koji nudimo, baš kao o svom vlastitom domu u koji s puno veselja pozivamo svakog gosta. Zahvalni smo za svaki posjet, lajk, pohvalu, konstruktivnu kritiku, dobru riječ i preporuku i baš iz svakog dana nastojimo nešto naučiti i postati još bolji, pružiti još više.”

 

beška_mateo_henec_vilicom_kroz_hrvatsku

 

Osim autentičnog uređenja, tu je i isti takav meni. U Beški se, naime, svakoga dana pripremaju specijaliteti specifični za međimurska domaćinstva pa tako, ovisno o danu i volji kuharice, ovdje možete isprobati prave domaće klipiće, pite, slatke i slane štrudle, domaće pahuljice i grisine ili pak sendviče. Tu su i sezonske poslastice te njihov domaći ledeni čaj i kava, ali i oni svima dobro poznati klasici kojima je teško odoljeti.

“Beška ima svoju vlastitu kuhinju, odmah u produžetku šanka. Sve što kod nas jedete nastaje upravo tamo, na licu mjesta, svježe i ručno pripremljeno. Nastojimo biti autentični u odabiru i pripremi pića i jela i što više toga pripremiti sami, potpuno svježe i neindustrijski. Radimo sami svoj ledeni čaj, svoju ledenu kavu, irsku kavu, granolu, grisine, to su sve stvari u kojima možete uživati u Beški svaki dan i biti sigurni da su pripremljene upravo tamo, samo za vas.

Ponudu uvijek pripremamo sezonski, doslovno onako kako diktira priroda i stanje na placu. Jagode i trešnje u svibnju, borovnice u lipnju i srpnju, zdigano zimi, jabuke na jesen, pince za Uskrs, sitni kolačići za Božić, jaja za doručak cijele godine, jednako kao i naši sendviči i cheesecake u čaši. Ponudu zadržavamo toliko dugo dok to ponuda namirnica dozvoljava i dok traje potražnja. Slušamo svoje goste, razgovaramo s njima uživo i na društvenim mrežama, nastojimo biti intuitivni i ponuditi im upravo ono u čemu bi željeli uživati u određenom trenutku i sezoni”, objasnio nam je Luka pa dodao kako su iznimno ponosni na predanost i samostalnost u pripremi klasika ugostiteljske ponude te kako, na kraju krajeva, vjeruju da to gosti znaju prepoznati.

 

beška_mateo_henec_vilicom_kroz_hrvatsku

 

Kako nam je rekao Luka, ponuda jela u Beški temelji se na sezonskim namirnicama, a svakako je dobro spomenuti i kako je obitelj Damjanović posebno usmjerena i na lokalne proizvođače i obrtnike, bez obzira je li riječ o hrani, piću ili turizmu. Tako su nedavno ostvarili suradnju s lokalnim uzgajivačem borovnica Borovnicama Lisjak, održali promociju gina Murska Dekla te nekoliko vinskih radionica u suradnji s međimurskim vinarima.

 

beška_mateo_henec_vilicom_kroz_hrvatsku

 

Osim zanimljivog menija, u Beški su se, do situacije s koronavirusom, održavala i Druženja u Beški u sklopu kojih je za goste kreiran glazbeni i literarni sadržaj, a svoje mjesto na njihovoj maloj pozornici pronašle su i zanimljive osobe različitih struka i društvenih sfera. O svom chefovskom iskustvu u jednom od najboljih restorana svijeta tako je svojevremeno u Beški govorio i chef Matija Bogdan, dok je jedan od najcjenjenijih književnika današnjice, Kristian Novak, upravo tamo s Međimurcima podijelio razmišljanja o svojim više nego uspješnim naslovima “Ciganin, ali najljepši” te “Črna Mati Zemla”.

“Za ljeto smo imali osmišljen zaista bogat i kvalitetan program pod nazivom Beškin paviljon i teška srca smo odlučili otkazati ga zbog Covida. Dosljedni smo u brizi za svoje goste i kad je pandemija u pitanju. Druženja u Beški, glazbena, literarna i ona s općenito zanimljivim ljudima su dio naše ideje od samog početka. Ugodni razgovor u kojem ćemo saznati nešto novo i zanimljivo, čuti vrhunsku glazbu u intimnoj atmosferi, približiti gostu iznimni doživljaj u tako bliskom, gotovo obiteljskom ambijentu i povezati ga s gastronomskom dimenzijom – to je ideja.”

 

beška_mateo_henec_vilicom_kroz_hrvatsku

 

Na kraju, zaključili smo, Beška nije samo još jedan ugostiteljski objekt na koji se dolazi na usputnu kavu. Riječ je o mjestu na kojem se uživa u dobrom jazzu, listaju se knjige s polica, uživa u divnim cvjetnim aranžmanima ili pak uz pucketanje otvorenog plamena u hladnijim danima. U Bešku se odlazi po dozu novih doživljaja, opuštanja i uživanja u slasnim zalogajima i originalnim napicima.

S obzirom na maštovite vlasnike, na kraju nas je zanimalo gdje baš oni Bešku vide za pet ili 10 godina te što još možemo očekivati od ovog divnog mjesta. Priznat ćemo vam, planovi obitelji Damjanović pošteno su nas razveselili.

“Za sada se veselimo svakom idućem radnom danu i svakom novom izazovu. Ljeto je uvijek vrijeme priprema za novu jesensku sezonu i radnu godinu, pa tako i mi kuhamo neke nove ideje i tiho najavljujemo da od jeseni možete u Beški očekivati neke inovacije, dođite nam i provjerite o čemu se radi“, rekao nam je Luka, a mi više nego spremno prihvatili poziv. Što drugo dodati nego – vidimo se u Beški!

 

beška_mateo_henec_vilicom_kroz_hrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI