Iz Gastronomice je u našu kuhinju prvi put stigla tjestenina koja me zaintrigirala svojim izgledom! Radi se o candele tjestenini koja dolazi sa samog juga Italije, a svoje ime i oblik duguje svijećama koje se pale za vrijeme vjerskih događanja.

Dok svi znamo da tjesteninu ne treba lomiti rukama, ovoj je pak preporuka da se prije pripreme slomi na nepravilne dijelove. Moram priznati da me to iznimno veselilo i da sam s guštom vjerojatno prvi put u životu lomila tjesteninu!
Osim candele tjestenine, bez grižnje savjesti možete lomiti još dvije vrste tjestenine iz Italije – ziti i zitoni. Pa ako i vas to toliko veseli, brzo u nabavku!

Iako bi ova tjestenina najbolja bila zapečena u bogatom umaku, ja sam je odlučila pripremiti uz ragu genovese. Nisam sigurna koliko je kombinacija bila uspješna, no ovaj će post poslužiti tome da upoznamo novu tjesteninu, ali i umak koji se kuha čak četiri sata.

Potrebno vam je:

  • 750 grama luka
  • 1 veća mrkva
  • 1 stapka celera
  • 500 grama junetine od buta
  • sol
  • papar
  • lovorov list
  • 2 dcl bijelog vina
  • po potrebi goveđi temeljac
  • 1 šaka sitno sjeckanog svježeg peršina
  • maslinovo ulje ili svinjska mast
  • candele ili neka druga vrsta tjestenine

 

@vilicomkrozhrvatsku Recept je na vilicomkrozhrvatsku.com, a nakon dugo vremena – opet sam se veselila kuhanju! Candele u bogatom mjesnom umaku ❤️#vilicomkrozhrvatsku #recept #pasta #tiktokfood #foodie #homecooking ♬ Pasta – Diane Eskenazi

Komad govedine od buta izrežite na četiri – pet manja komada. Luk izrežite na tanke šnite, a mrkvu i stabljiku celera na sitne kockice.
Zagrijte masnoću pa govedinu prepržite čisto da poprimi boju u loncu u kojem ćete umak i kuhati (s pripadajućim poklopcem).
Izvadite govedinu, a na preostalu masnoću dodajte luk, mrkvu i celer. Pržite nekoliko minuta uz neprestano miješanje, a dok luk malo omekša, dodajte meso, bogato posolite. ubacite dva lista lovora i peršin pa promiješajte, smanjite vatru, poklopite i pustite da se tako krčka u sokovima od luka 2 i pola do 3 sata. Vidjet ćete kad vam u potpunosti nestane tekućine, onda je dosta. Tu i tamo provjerite, promiješajte, ako fali tekućine dodajte temeljca.
Poanta ovog jela je da se kuha u sokovima od luka, no meni naprimjer, to nije bilo dovoljno. Nakon što se prokrčkalo tih 3 sata bez ikakvih intervencija osim povremenog miješanja, meso se u potpunosti raspalo na vlakna što je bilo divno, mrkve je tu i tamo ostala koja kockica, a luk se sjedinio s mesom. Probajte okus, dodajte papar i još soli ako je potrebno. Tad sam maknula poklopac i dodala pola od predviđene količine vina, pa sam krčkala još sat vremena bez poklopca, dodajući ostatak vina i na kraju sam morala dodati i još malo temeljca jer je ipak bilo presuho.
Tjesteninu izlomite ako imate ove predivne candele, ubacite u vrelu posoljenu vodu pa kuhajte dok ne bude taman al dente kako volimo.

Pomiješajte tjesteninu s umakom, poslužite tako da poredate tjesteninu i onda povrh dodate još tog finog mesnog umaka, a nećete pogriješiti ako sve posipati s malo parmezana!

Dobar vam tek!

MOGLO BI VAS ZANIMATI