Jeste li se ikad našli u situaciji da vam je lakše ispeći kruh doma nego otići u do trgovine? Moram vam priznati da se meni to često događa i kad je u pitanju kruh, ali i tjestenine i nešto slatko. Ovaj sam put bila lijena otići po kruh, ali kad sam digla kvasac, shvatila sam da nemam brašna. Ne znam kako je kod vas, ali u našoj kući netko dolazi po noći i krade brašno i maslac. Nikad dosta! Ipak sam morala u trgovinu, ali nisam požalila što sam ipak kruh ispekla doma.

kruh_vilicomkrozhrvatsku

Vratimo se na kruh s kojim stalno eksperimentiram i rijetko sam skroz zadovoljna rezultatima. Kad jesam, podijelim recept. Ovaj put nam je kruh bio najbolji do sad, jednostavan, mekan iznutra s hrskavom koricom izvana.
Znate kad prođete pokraj pekarnice i zamiriše vam topli kruh, onaj bijeli kojeg toliko volimo, a znamo da nije zdrav?
E točno tako nam je stan mirisao.

Potrebno vam je:

  • 700 grama brašna
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 3 dcl vode
  • 1 dcl mlijeka
  • žlica soli
  • žlica šećera
  • 1 dcl ulja
  • 1 jaje za premazivanje

kruh_vilicomkrozhrvatskuPomiješajte 1 dcl mlijeka i 1 dcl vode te malo zagrijte. Dodajte kvasac, žlicu šećera i žlicu brašna, promiješajte te pustite da se digne. Za to vrijeme pomiješajte brašno, ulje, sol i ostatak tekućine. Kad se kvasac nadigne, dodajte i njega te mijesite dok ne dobijete glatko tijesto koje se odvaja od stijenke zdjele. Ako vam je premekano, dodajte još brašna.

Tijesto promijesite na pobrašnjenoj podlozi, razvaljajte u pravokutnik te zamotajte u roladu. Stavite na toplo da se diže nepokriveno 30 minuta.

 

@vilicomkrozhrvatsku Ovaj si recept odmah spremite da neradnim danima ne stojite u redu za pekarnicu! Treba vam par sastojaka koje sigurno imate doma, za pripremu je dovoljno tek 10ak minuta plus 30 minuta dizanja. I evo najfinijeg bijelog kruha baš kao iz omiljene pekarnice. Možda je i malo bolji 😉 Potrebno vam je: 700 grama brašna 1 kocka svježeg kvasca 3 dcl vode 1 dcl mlijeka žlica soli žlica šećera 1 dcl ulja 1 jaje za premazivanje Pomiješajte 1 dcl mlijeka i 1 dcl vode te malo zagrijte. Dodajte kvasac, žlicu šećera i žlicu brašna, promiješajte te pustite da se digne. Za to vrijeme pomiješajte brašno, ulje, sol i ostatak tekućine. Kad se kvasac nadigne, dodajte i njega te mijesite dok ne dobijete glatko tijesto koje se odvaja od stijenke zdjele. Ako vam je premekano, dodajte još brašna. Tijesto promijesite na pobrašnjenoj podlozi, razvaljajte u pravokutnik te zamotajte u roladu. Stavite na toplo da se diže nepokriveno 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 200°C. Nadignutu štrucu zarežite nekoliko puta nožem da bi dobio one karakteristične crte te premažite umućenim jajetom. Pecite vaš kruh dvadesetak minuta ili dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. #kruh #domacikruh #domacikruh #homemade #bread #homemadebread #recept #jednostavno #jednostavnirecepti #receptzakruh #recepti #vilicomkrozhrvatsku #receptdana #kuhanje #hrana #domacakuhinja ♬ Souvenir De Paris – Martin Taylor

Pećnicu zagrijte na 200°C.
Nadignutu štrucu zarežite nekoliko puta nožem da bi dobio one karakteristične crte te premažite umućenim jajetom. Pecite vaš kruh dvadesetak minuta ili dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Pustite da se malo ohladi, ali svakako ga probajte toplog s malo maslaca. Kad probate ovaj kruh, više nećete ni pogledati pekarnicu!

Dobar vam tek!

 

kruh_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI