Sve hladnije večeri nas podsjećaju na to da je jesen blizu i već nas pozivaju na dekicu, film i grickalice. Imamo recept koji je stvoren baš za takve večeri – pogačice s čvarcima!

Ovih smo dana otkrivali Baranju, a uz naše domaćine, Vedranu i Danijela koji vode kuću za odmor Mali anđeo, pridružila nam se i Vedranina majka Nada Čočić koja i sama vodi Podrume Čočić u Zmajevcu i apartmane Čočić Garden u Osijeku. Ovaj put smo samo slušali o prekrasnom vrtu u Osijeku koji moramo posjetiti i već se veselimo sljedećoj prilici da i tamo provedemo koji dan.
Nasmijana gospođa nam je pripremila kratku šetnju kroz podrume i vinariju, a naravno, nije nedostajalo ni meze da slučajno ne bi ostali gladni, iako je do ručka bilo samo sat vremena. Grickali smo tako Nadine pogačice od čvaraka koje su poput masnih hrskavih krekera – savršeni za grickanje uz neki dobar film.

baranja_čvarkuše_recept_vilicomkrozhrvatsku

Odmah smo se pomamili za receptom, a gospođa Nada je ponosno rekla da će nam dati recept na što se Vedrana glasno nasmijala i objasnila nam da mama inače nikome ne daje taj recept, čak ni svojim prijateljicama. Zahvalni što nam je ukazala takvo povjerenje i pristala s nama, a i vama, podijeliti ovaj recept, odmah smo za bacili na zapisivanje.  Dok se gospođa Nada nije predomislila.

Potrebno vam je:

  • 2,5 dcl rastopljene svinjske masti
  • 2,5 dcl bijelog vina
  • brašna po potrebi
  • prašak za pecivo
  • sol
  • 30 dkg čvaraka(mljevenih ili grubo kosanih)
  • jaje za premazivanje
  • krupna sol
  • kim

baranja_čvarkuše_recept_vilicomkrozhrvatsku
Otopite svinjsku mast, ulijte vino, i dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Brašno dodajte postepeno i miješajte dok ne dobijete tijesto koje se može mijesiti. Dodajte sitnu sol i umijesite glatko i čvrsto tijesto.

Razvaljajte tijesto i posipajte ga čvarcima. Birajte masnije čvarke te ih sameljite ili grubo narežite. Na čvarke dodajte i papra te preklopite tijesto nekoliko puta u 15 minuta. Znači, preklopite, razvaljate, opet preklopite i ponovite postupak nekoliko puta.

Završno razvaljajte, režite željene oblike te stavljajte na papir za pečenje. Premažite pogačice smjesom jednog jajeta i malo ulja te posipajte bogato krupnom soli i kimom.
Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C ili dok ne budete zadovoljni zlatnom bojom koju su vaše pogačice s čvarcima poprimile.

Uživajte u ovoj grickalici uz čašu vina ili piva u ovim jesenskim večerima koje nam dolaze. Zagrijat će i dušu i tijelo, a nas će uvijek podsjećati na veseo dan u Baranji.

U slast!

baranja_čvarkuše_recept_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI