Jasno nam je kako je kruh iz vlastite kuhinje daleko ukusniji od svakog kupovnog pa vam danas donosimo recept za domaći raženi priprema kojeg od vas neće tražiti baš nikakve posebne vještine

Osim bijelog, često u svojim kuhinjama volimo pripremati i raženi kruh iz kalupa. Brašno nabavljamo na tržnici ili u specijaliziranim trgovinama, a zatim ga spajamo s kupovnim ili domaćim kvascem, ovisno o volji, vremenu i potrebi. Ovog smo se puta okrenuli jednostavnijoj opciji pa zamijesili kruh s kupovnim kvascem, pustili da se sve zajedno dobro digne, a zatim uživali u još toplim kriškama domaćeg kruha s maslacem. Pitate li nas, teško da postoji išta bolje od tog.

 

 

Potrebno vam je:

  • 400 g raženog brašna
  • 150 g bijelog brašna
  • 20 g kvasca
  • 200 ml tople vode
  • 2 žličice soli
  • 1 žlica kokosovog ulja (po želji)
  • Žličica šećera

Postupak pripreme:

U mlakoj vodi otopite kvasac, dodajte šećer pa dobro promiješajte. Držite 15 minuta na toplom mjestu kako bi se kvasac zapjenio. Za to vrijeme pomiješajte raženo brašno s bijelim, dodajte mu sol. Dodajte dignuti kvasac i zamijesite tijesto. Ono će biti pomalo ljepljivo pa prilikom miješenja ruke možete posuti brašnom. Pustite da se diže barem sat vremena, ljeti tijesto možete ostaviti na balkonu ili dvorištu, a zimi može stajati uz radijator ili pak u pećnici koju ste lagano zagrijali na nekih 30 stupnjeva. Kada se tijesto diglo, žlicom kokosovog ulja premažite kalup za kruh i prebacite tijesto u kalup. Uljem premažite i gornji dio kruha pa pospite zobenim pahuljicama, sezamom ili ga ostavite praznog. Ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva na pola sata do 40 minuta ili dok kruh ne poprimi zlatnu boju.

Dobar tek!

 

raženi_kruh_vilicom_kroz_hrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI