Ima tih nekih jela koje nas s prvim zalogajem vrate u djetinjstvo, a ovo je opet jedno od njih. Kako čokolade nisu ispadale iz ormara, vrlo često su se baš ovakve jednostavne slastice pripremale u pećnici šparheta. Stigla nam je nova pećnica Gorenje pa nemamo problema s drvima i održavanjem temperature, ali i dalje ovaj jednostavan kolač s pekmezom miriše na bakinu kuhinju.

Potrebno vam je:

 • 2 dcl mlijeka
 • 1 dcl jogurta
 • 1 instant kvasac
 • 1 žlica šećera
 • 550 grama glatkog brašna
 • 100 grama otopljenog maslaca
 • 1 jaje

U mlakom mlijeku razmutite 1 instant kvasac sa žlicom brašna i žlicom šećera. Pustite nekoliko minuta da proradi, a za to vrijeme pripremite brašno i otopite maslac. U brašno dodajte 80 grama otopljenog maslaca, ostatak sačuvajte za premazivanje. U brašno i maslac dodajte kvasac, jedno jaje i jogurt. Zamijesite mekano tijesto. Ono ne smije lijepiti po rukama pa ako je potrebno, dodajte još brašna.

Pustite tijesto da se diže sat vremena na toplom.
Kad se tijesto dignulo, podlogu na kojoj ćete ga razvaljati bogato pobrašnite. Podijelite tijesto na dva dijela. Od jednog dijela razvaljajte pravokutnik na veličinu željenog pekača. Naš je bio onaj klasičan za kruh i taman nam je bilo dovoljno za tu količinu.

Premažite bogato rastopljenim maslacem, a zatim tijesto bogato namažite željenim pekmezom.
Mi smo odabrali pekmez od šljiva kojeg smo ponijeli s našeg puta na Papuk i to onaj OPG-a Antonija Zelenika u koji smo se zaljubili.

Zamotajte roladu i ubacite u pekač koji ste prethodno premazali otopljenim maslacem. Roladu prije pečenja još jednom premažite maslacem i posipajte bogato šećerom u prahu. Pecite 30 minuta na 195 °C ili dok ne poprimi lijepu boju.

Uživajte u ovoj slastici uz šalicu čaja ili kave!

U slast!

MOGLO BI VAS ZANIMATI

 1. buy anabolic online

  23. listopada 2021.

  Thanks for the good article, I hope you continue to work as well.

Comments are closed.