Dunje u našim kućama služe za ukras, mirisni dodatak u prostoru koji nam ponekad negdje ponude u obliku rakija od dunje ili sira od dunje. Mi je još nismo spremali, ali nas je naša domaćica u Žminju, draga Lenka, inspirirala svojim pečenim dunjama s medom.

Naravno, poslala je Lenka s nama i dunje pa smo jedva dočekali slobodno jutro da u pećnicu ubacimo ove jesenske plodove. Ponijeli smo iz Žminja i med, onaj obitelji Pamić i savršeno je pristajao uz žminjske dunje.

dunje_recept_vilicomkrozhrvatsku

Potrebno vam je:

  • 4 manje ili tri veće dunje
  • četiri žlice meda
  • 1 dcl bijelog vina
  • 1 štapić cimeta
  • 1 dcl vode
  • 50 grama maslaca

Dunje smo prerezali na četvrtine, izvadili im sredinu, a koru ostavili. Ubacili smo ih u tepsiju, dodali im maslac, cimet i dvije žlice meda koji smo prelili preko njih. Ulili smo 1 dcl vode i stavili u pećnicu zagrijanu na 200 °C koju smo odmah smanjili na 160 °C.
Pekli smo ih tamo 45 minuta, a nakon toga dodali decilitar bijelog vina, još dvije žlice meda i pustili da se peče još 45 minuta.

Mirisala je cijela kuhinja, a mi smo već planirali što ćemo s finalnim rezultatom pa se rodila još jedna ideja koju ćemo vam pokazati ovih dana.

dunje_recept_vilicomkrozhrvatsku

Savjet:
U dunje dodajte teran umjesto bijelog vina. Mi ga nismo imali pri ruci, ali ako vam slučajno ostane decilitar nakon dobrog tuluma, ulijte ga u dunje – nećete požaliti.

Uživajte u ovom mirisnom desertu umotani u dekicu uz neki dobar film!

U slast!

dunje_recept_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI