Došel bu došel Sveti Martin, on ga bu krstil ja bum ga pil!

Sutra slavimo dan Svetog Martina, a danas vam već predlažemo recept koji savršeno ide uz čašu vina!

11. studenog tradicionalno se obilježava Martinje, proslava Svetog Martina, veliki dan za sve ljubitelje “dobre kapljice” koji prate običaji krštenja mošta. Običaji su zapisani u Križevačkim štatutima, vinsko- pajdaškim regulama, koji svoje korijene vuku iz 14. stoljeća. Križevački kraj je bio poznat po svojim klijetima i veselicama, “spravišćima”, koja su često završavala tragično zbog koje kapljice previše stoga se pribjeglo uspostavljanju pravila koje danas većina Hrvatske poznaje kao Križevačke štatute.
Živo se sjećam običaja krštenja mošta u mom kraju koji, osim duhovitih igrokaza u kojima glavnu ulogu ima biskup, ozbiljno shvaćaju i kulinarske delicije koje se stavljalo na stol.
Legenda kaže da je Martin bio rimski legionar iz 4. stoljeća koji je volio vino i vinogradarstvo te je, nakon što je postao biskupom, uveo ceremoniju krštenja mošta da bi vino i propagirao.
No Martin je navodno imao dvojbe vezane uz postavljanje na mjesto biskupa te se, kada su ga za biskupa htjeli postaviti, sakrio među guske koje su ga svojim glasanjem odale i zbog te priče, mi dan danas tradicionalno za Martinje jedemo gusku, a po Križevačkim štatutima, poslužuje se s mlincima.

Mi gusku nismo poslužili s mlincima već punjenu kestenima, a uz nju smo jeli krumpir i salatu od crvenog zelja.

martinjskaguska_recept_vilicomkrozhrvatsku

Potrebno vam je:

 • guska
 • 3 suhe žemlje
 • 200 grama mesnate slanine
 • iznutrice (srce, želudac, jetra)
 • 300 grama očišćenih kestena
 • jaje
 • sol, papar
 • mlijeko
 • 1 glavica luka
 • svinjska mast za pečenje
 • krumpir

Očišćenu gusku prvo dobro osušite izvana i iznutra, nasolite također sa svih strana i malo popaprite. Kestene ispecite i očistite te ih propasirajte ili samo usitnite rukama ako želite da se osjete komadi kestena u nadjevu.

martinjskaguska_recept_vilicomkrozhrvatskuOtopite mast koju ste izvadili iz guske, izvadite dijelove koji se nisu otopili i na toj masti popržite prvo sjeckanu slaninu, a zatim još pridružite i sitno sjeckani luk. U isto vrijeme skuhajte dijelove guske (vrat, nogice, malo sala) u malo vode uz dodatak korjenastog povrća da bi imali brzinski temeljac za podlijevanje guske tijekom pečenja.
Dok se luk prodinstao, dodajte mu sitno sjeckani želudac i srce te kesten. Pred sam kraj dodajte i jetru.
Tri suhe žemlje natopite u malo mlijeka. Kad su iznutrice dinstane, prohladite smjesu te joj dodajte ocijeđene žemlje i jaje, začinite i tom smjesom nadjenite gusku.

Otvor zašijte mesarskim koncem.
Na lim za pečenje stavite malo svinjske masti te na to gusku. Odmah je polijte s malo vrelog temeljca i stavite u pećnicu na 200°C. Odmah smanjite na 180°C,a pred sam kraj opet povećajte temperaturu.Guska se treba peći po kili mesa pola sata, što znači da će za gusku od 4 kile biti potrebno dva sata pečenja.
Podlijevajte je svakih petnaestak minuta, isprva s temeljcem, a kad se nakupi dovoljno sokova od pečenja oko nje, podlijevajte s tim sokom.
Sat vremena prije kraja joj možete pridružiti i nasoljen krumpir prerezan na četvrtine te ga dobro uvaljajte u masnoću u protvanu.

Gusku poslužite sa salatom od kupusa, a svakako bi joj pristajali i domaći mlinci.

Uz gusku, u martinjskoj noti, popijte koju čašu dobrog vina!
Dok uživamo u martinjskim običajima, bogatom stolu i dobroj kapljici, ne zaboravimo Križevačke štatute:
“Uživaj vino, al pameću većom, umjerenost sama radja ti srećom!”

Živjeli i dobar vam tek!

MOGLO BI VAS ZANIMATI