Lavanda već dugo nije samo miris koji nas asocira na ormare, već je tražen i popularan začin u kuhinji. Njime smo i mi začinili ove kolačiće koji tako pašu uz šalicu toplog čaja!

Inspiracija za ovaj recept nije došla slučajno. Kad nas je draga Vlatka kontaktirala da budemo ambasadori Udruge La verna kroz njihovu akciju “ZaČin ljubavi”, odmah smo pristali. Ova udruga pruža podršku teškim, neizlječivim i umirućim bolesnicima te njihovim obiteljima na području grada Zagreba. Usluge su potpuno besplatne i dostupne svima kako bi mogli ostvariti pravo na dostojanstven život do kraja u ozračju ljubavi i pažnje. Najmanje što smo mogli napraviti je preuzeti ovu malu ulogu da bismo pomogli velikim ljudima koji iza ove Udruge stoje.
Svakako popratite njihovu web stranicu i Facebook, možda ćete jednog dana na svom putu sresti nekoga kome će ovi ljudi značiti sve.

 

 

Pošto je moj “ZaČin ljubavi” za mjesec studeni bila upravo lavanda, brzo sam se bacila na pripremu mekanih kolačića s ovim začinom. Ajmo na recept!

Potrebno vam je:

  • 2 jaja
  • 115 grama maslaca
  • 200 grama šećera
  • 200 grama brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • ekološki uzgojeni osušeni cvjetovi lavande


Krećemo od maslaca koji smo zamirisali lavandom. Otopite maslac na laganoj vatri, dodajte mu na vrh punu žlicu osušeni cvjetova lavande. Pustite da maslac kratko proključa i ugasite vatru. Ostavite lavandu u maslacu pola sata da upije sve mirise. Ocijedite maslac od cvjetova. Dobit ćete otopljeni maslac pun mirisa lavande, a nećete morati zagristi u sam cvijet.

Jaja, otopljeni maslac i šećer izmiksajte. Dodajte mokrim sastojcima brašno pomiješano s praškom za pecivo i prstohvatom soli. Pomiješajte sve skupa. Dobit ćete mekano tijesto koje možete malom žlicom nanositi komad po komad na papir za pečenje.

Pecite kolačiće 12 minuta, ili dok ne poprime lijepu boju, na temperaturi od 185 °C. Pustite pečene kolačiće da se malo ohlade da ih možete vaditi s papira za pečenje te ih odmah ukrasite glazurom od šećera u prahu i soka limuna. Limun odlično izbalansira i miris lavande u ovom jednostavnom, a opet neobičnom desertu.

Ovi su mirisni kolačići savršeni uz popodnevnu šalicu čaja, a iznenadit će vas i taj miris lavande koji je suptilno tu, ali nije prenapadan.

U slast!

MOGLO BI VAS ZANIMATI