Već sam počela pomalo spremati za blagdane, a osim što sam ukrasila stan kao da je sam Djed Božićnjak upravo došao i prosuo sve što ima po stanu, primila sam se i isprobavanja recepata za ovogodišnje proslave.

Slatkog uvijek mora biti, a ovaj kuglof s kupinovim vinom je bome jedan od onih koji se ponavljaju češće. Već vidim da će ovo biti brzinski recept za nenadane goste ili za one dane kad mi se baš i ne da, a moram.
Znam, reći ćete, šteta je kupinovo vino koje je bome lijek u boci, utopiti u kolač, ali ako probate, vjerujte mi da se isplati. Inače, i ovaj nam recept dolazi kao inspiracija iz Zagorja, a sigurno ste svi čuli za Kupilek!

Smješten u Klanjcu, obrt IDA-NOVA gospodina Igora Jambrešića na prvo mjesto stavlja zdravlje koje daje bobičasto voće. Vrhunsko kupinovo vino, sok i sirup od kupina, džem od kupina te malinovo vino objedinjeni su pod već široko prepoznatim brendom Kupilek. Sigurno ste ih sretali po trgovačkim centrima u Zagrebu i Splitu, a svoj omiljeni proizvod možete kupiti i putem webshopa. Radi očuvanje prirode i zaštite zdravlja ljudi i životinja, kroz siguran i zdrav radni okoliš, svoje imanje obrađuju u skladu s posebnim, EKO sustavom i sistemom održivog gospodarenja. Više o njihovim proizvodima potražite na linku https://kupinovovino.com/ , a mi idemo na recept.

Potrebno vam je:

  • 210 grama brašna
  • 75 grama kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • 1 žlica cimeta ili mješavine začina za medenjake
  • 230 grama maslaca
  • 350 grama šećera
  • 2 jaja
  • 2 žlice ekstrakta vanilije
  • 300 ml kupinovog vina

 

@vilicomkrozhrvatsku Mi smo već u blagdanskom raspoloženju pa smo i pripremili jedan bogati kuglof s kupinovim vinom kojeg se ne bi posramio blagdanski stol! #tiktokfood #foodie #foodlover #vilicomkrozhrvatsku #homemade #recept #christmasfood ♬ Christmas song “Let’s decorate” – 3KTrack

 

Ne može jednostavnije: Suhe sastojke pomiješajte, a omekšali maslac dobro izmiksajte sa šećerom. Dodajte u mješavinu jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije. Naizmjence dodajte vino i suhe sastojke dok ne potrošite jedno i drugo. I to je to!
Ubacite u kalup za kuglof pa pecite na 185°C otprilike 45 minuta, točnije, dok vam čačkalica izađe suha van. Na čačkalici smije ostati malo mrvica!

Izvadite iz pećnice pa pustite da se ohladi te izvadite iz kalupa. Ja sam ga posipala šećerom u prahu, ali već sljedeći put ću ga preliti čokoladnim preljevom.

U slast!


Podsjećam, recepti koje vam predstavljam nastaju u okviru projekta “Okusi tradicije” – međuteritorijalnog projekta suradnje koji provode LAG Zapadna Slavonija, LAG Posavina, LAG Međimurski doli i bregi i LAG Zagorje-Sutla.

LAG Zagorje Sutla nas je kroz ovu suradnju odlučio upoznati s proizvodima lokalnih proizvođača, a na meni je da pokažem da ti proizvodi itekako mogu funkcionirati u finim receptima.
Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a ciljevi projekta su razvoj ruralnog turizma (selektivnih oblika turizma) i s njime povezanih djelatnosti, podizanje razine znanja o konceptu „Od polja do stola“ s naglaskom na mlade te jačanje svijesti o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske baštine kroz promociju kratkih lanaca opskrbe.

MOGLO BI VAS ZANIMATI