Dugo sam razmišljao gdje ćemo otputovati nakon Zagreba i dečkiju sa Sljemena (Luftbremzer) te s kojom destilerijom da vas upoznam. Vratimo li se 24 sata u nazad do jučerašnje kasne šetnje po kvartu sa psima i razgovorom sa suprugom o hrvatskim destinacijama, Istra mi nikako ne izlazi iz glave. Pa, idemo u Istru!

Uzbuđen sam jer ću vas upoznati s jednom od destilerija, a i što ćemo se, barem u mislima, na trenutak maknuti s gradskih, već vrućih betona. Destilerija Aura iz Buzeta bavi se proizvodnjom ekskluzivnih tradicionalnih proizvoda kao što su rakije i džemovi te ostali autohtoni proizvodi od samoniklog ljekovitog bilja te divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu na obroncima Ćićarije daleko od cesta i naseljenih mjesta. Ta priča počeka je 2007., iz hobija, proučavanjem starih knjiga i zapisa o ljekovitom bilju.

 

Aura

Aura

Tko stoji iza destilerije Aura?

Sve je krenulo kada je otac direktora Aure, Mišela Sirotića, zbog zdravstvenih razloga morao pješačiti po čistom zraku. Istrijan k’o Istrijan, nije to mogao raditi s rukama u džepovima pa je u šetnji po Ćićariji sakupljao razno bilje. Nedugo zatim sve je preraslo u vrlo ozbiljan posao u koji je uloženo puno truda i ljubavi kako bi se stvorili proizvodi vrhunske kvalitete.

Kako je Aurin Karbun dobio ime?

Osim vrhunskih rakija, likera, džemova te raznih čokolada tu je i neizostavni Aurin Karbun, gin koji je inspiriran posljednjim karbunarima s Ćićarije, od kuda i inspiracija za ime. Karbun je i stari naziv za ugljen.

 

Aura

Aura

Kako nastaje Karbun?

Nastaje tako da se bobice smreke koje se beru na velikom prostranstvu iznad Buzeta, Ćićariji, nakon branja provlače kroz muljaču te se stavljaju na maceraciju u žitni destilat tri mjeseca. Nakon toga slijedi ponovna destilacija s dodatkom još osam začina: mažurana, anisa, kima, majčine dušica, limuna, naranče, korijandera te đumbira. Također je bitno napomenuti da Aurin gin prilikom destilacije prolazi i proces filtracije kroz aktivni ugljen pa ga poslužuju s ugljenom i suhim tonikom.

Dvije, tri o zanimljivom pakiranju i novitetima…

Čitava priča oko brendiranja gina zapravo je prilično zanimljiva. Pakiran u terakotne boce, tzv. karbonice, etiketa ispisana ugljenom i replicirana na boci, futrola ispunjena ugljenom… Izvrsna priča uz izvrstan gin.

Uskoro izlazi i limitirana serija hrvatskog social gina te će se od svake kupnje određeni iznos donirati, a sve Aurine proizvode možete naći i u Witrini, Vlaška 7, Zagreb.

 

PKgintonic-Aura

Ako ste ožednili kao i ja, vrijeme je za dva jednostavna koktela s Karbun ginom

KARBUN GT

Potrebno vam je:

  • Gin Karbun 50 ml
  • Three Cents Tonic Water 100 ml (suhi tonik, distribucija Scorpio Rijeka i Bar Logistic d.o.o. Pula)
  • Ugljen koji se nalazi u pakiranju s ginom
  • Svježa naranča

Postupak pripreme:

U rashlađenu balonku dodamo led te nadolijemo sve sastojke. Dodamo komad ugljena i krišku svježe naranče te dobro promiješamo s barskom žlicom.

SUPERMAMA GT

Potrebno vam je:

  • Gin Karbun 50 ml
  • Three Cents Tonic Water 100 ml
  • Aura Teranino 15 ml
  • Svježa ili dehidrirana naranča

Postupak pripreme:

U whiskey (old fashioned) čašu dodamo led te nadolijemo sve sastojke osim teranina. Dodamo krišku svježe ili dehidrirane naranče te dobro promiješamo s barskom žlicom. Preko leda nadolijemo teranino kako bismo dobili predivan spektar boja.

Živjeli!

P.S. Više priča o koktelima i ginovima potražite na pk_gintonic_croatia, Instagram profilu našeg kolumnista Petra Kneževića Žeruka.

 

PKgintonic-Aura

MOGLO BI VAS ZANIMATI