U hrpi domaćih ginova, svoje je mjesto našla i najsjevernija ginarija Murska Dekla! Pitali smo dečke kako je sve krenulo, a ovom vas prilikom pozivamo i na njihovu

Kad je to bilo i zašto baš gin?

Jedne tople ljetne čakovečke večeri 2018. godine u jednom ležernom dokoličarenju poveo se razgovor o tome čime bismo se bavili da možemo odabrati bilo što. Među raznim realnim i nerealnim maštarijama, od direktora svemira do timaritelja jednoroga, nas nekoliko prijatelja iz zajedničkog društva shvatili smo da nas zanimaju i vesele slične stvari. Skoro kroz šalu smo se dogovorili da u isto vrijeme za godinu dana na istome mjestu nazdravimo ginom koji smo napravili vlastitim rukama. Što je krenulo kao šala, nije na tome i završilo. Primili smo se posla i pošteno se posvetili učenju, eksperimentiranju, i ne manje bitno, degustaciji. Godinu dana kasnije zaista jesmo nazdravili svojim ginom, doduše ne na istome mjestu… još radimo na distribuciji. ?

Odakle namirnice, što sve ide u Deklu?

Da bi piće uopće bilo gin, u okusu mora prevladavati borovica. Svi su ostali sastojci i omjeri stvar recepture i osobnog ukusa. Mi smo željeli napraviti iznimno aromatičan gin, u kojem će osim borovice sve ostale arome biti izbalansirane. Tako smo dobili piće koje može odgovarati svim nepcima, i u kojem se može uživati bez dodataka. Kroz iteracije smo došli do kombinacije sastojaka koji se međusobno podržavaju i nadopunjuju. Uz neizostavnu borovicu, ovdje su svoje mjesto našli citrusi, ljekovito korijenje, i kao poseban, lokalni element, list vinove loze. Dio tajne okusa je i u samom procesu izrade.

Koja je tehnologija, kakvi strojevi?

Uz potpuno povjerenje tradicionalnom načinu proizvodnje žestokih alkoholnih pića, važno načelo kojim se vodimo jest korištenje sastojaka lokalnog podrijetla. Pri destilaciji koristimo bilje isključivo iz domaćeg i organskog uzgoja. Uz pomno odabranu mješavinu sastojaka i jedinstveni recept, pića koja proizvodimo odlikuju se puninom okusa i prvoklasnom kvalitetom. Murska Dekla proizvodi se ručno, tradicionalnim procesom destilacije u malim serijama, tako da je posebna pažnja posvećena svakoj proizvedenoj boci.

Gdje je pecara, koliko se toga radi?

Proizvodnja se nalazi u samome srcu našeg Međimurja, točnije u srcu međimurskih brega u malom mjestu Prekopa u blizini grada Čakovca. Kako potreba za našim proizvodom iz dana u dan raste, tako i naši kapaciteti rastu. Krenuli smo s tek nekoliko boca na dan, ali s vremenom smo usavršili mehanizam te je i prodaja krenula na bolje pa smo danas dostigli neku solidnu razinu, za craft proizvođača, od nekoliko tisuća boca godišnje. Stalno radimo i razvijamo svoje proizvodne mogućnosti te ih iz godine u godinu dižemo, ove godine smo si postavili ciljeve da do maksimuma iskoristimo proizvodni kapacitet i da ova godina bude minimalno duplo bolja od prošle, no s obzirom kakva nam je svima bila 2020. ova i može biti samo bolja.

Po čemu ste drugačiji od sad već dosta jake domaće konkurencije (cca 40-ak ginarija)?

Ovo nam je pitanje kao i kad na razgovoru za posao dođe pitanje koje su tvoje najveće mane ili po čemu se razlikuješ od drugih. Pa eto… Najveća mana nam je to da previše radimo, previše volimo svoj posao i sve bi dali za njega, živimo posao kako bi se reklo… Šalu na stranu, smatramo da se razlikujemo od drugih proizvođača po iznimnoj kvaliteti koju možemo i dokazati IWSC srebrnim certifikatom te broncom na London Spirit Competitionu, po tome što sve naše sastojke biramo lokalno i organski. Dodatno, smatramo da se razlikujemo od naše konkurencije našom posebno dizajniranom bocom. Dizajn etikete napravio je prema našim željama dizajn studio KPR iz Zagreba u suradnji s ilustratorom Ivanom Gatarićem. Ideja je bila da se bocom dočara legenda o Murskoj Dekli, zaigranoj i mističnoj vili te da se dodatno istakne veza s prirodom. Tako smo došli do, prema našem mišljenju, zanimljivog i vizualno atraktivnog koncepta u kojem crtež na prozirnoj prednjoj etiketi oživaljava bojama sa stražnje etikete. Odabir boja pri tome asocira na prirodne sastojke i Međimurje, njegove plave rijeke, zelene šume i vinovu lozu kao poseban sastojak našeg gina.

Koja vam je filozofija?

Naš slogan je “Feel the whisper of nature“ ili na hrvatskome „Poslušaj šapat prirode“ što nam je nekako i nit vodilja u ovome projektu. Mi se držimo jednostavne filozofije koja podrazumijeva uživanje u životu, povezanost s prirodom i jednostavno to što nam i slogan govori da stanemo na minutu poslušamo šapat prirode i opustimo se.

Kako i gdje kupiti vaš gin?

Za sad je moguće kupiti gin u trgovinama Vrtuka, Roto dinamica, online na našoj web stranici te u više lokalnih trgovina u Čakovcu i Varaždinu kao što su Međimurski štacun i Angry Moose shop.

Objasnite nam o čemu je radionica i recite kako joj pristupiti?

Ovo nam je već druga radionica koju, zajedno s predavačem Darijem Grabarićem, organiziramo, no svakako je ova drugačija po tome što se održava online i svi sudionici dobivaju potrebne materijale na kućnu adresu. Dakle, radionica se održava 29.1. u 19 sati, a svi sudionici imat će priliku kroz interaktivno predavanje pod stručnim vodstvom našeg Darija Grabarića saznati više o povijesti proizvodnje gina i naučiti glavne razlike između tipova gina. Naravno, na kraju dolazi i onaj praktični dio gdje uz teorijsko znanje dolazi i prilika kušati četiri različite vrste gina te naučiti kako samostalno napraviti dva različita koktela. Vrste gina koje će biti predstavljene na radionici su: naša Murska Dekla – London Dry Gin, Old Tom gin prve hrvatske craft destilerije Brigljević te svima poznati i nagrađivani Old Pilots gin zagrebačke destilerije Duh u boci, a kako bi imali priliku, uz domaće, uživati i u nekom od predstavnika svjetske gin scene na popis pića dodali smo i Hendrick’s gin.

Ono po čemu je ova radionica posebna jest činjenica da sve što je vama potrebno za istu mi dostavljamo na kućnu adresu, a ono što sudionici moraju pripremiti su samo čaša i led. Prijaviti se mogu svi zainteresirani, a uz prijavu svaki sudionik prilikom kupnje karte za radionicu dobije priliku kupiti promotivni paket gdje ostvaruje i 20% popusta na kupovinu boce naše Murske Dekle.

Link za prijavu na ovu fantastičnu radionicu pronađite OVDJE! 

MOGLO BI VAS ZANIMATI