Vino nas „tjera“ da razgovaramo, plešemo, gledamo se, volimo se, ljubimo se, liječimo stare rane, otvaramo nova poglavlja u životu. Kaže se kako je vino nektar bogova. U četvrtak smo na prezentaciji vina Tomaz bili jako blizu tih bogova zahvaljujući njihovom nektaru.

tomaz_vilicomkrozhrvatsku

Vinska večer vina Tomaz, u organizaciji Women on wineWoW udruge, je počela nešto iza 18h čašom dobrodošlice za što je izabran jedan svježi, poletan, mirisan, cvjetno-voćnih nota, rose Flaminio iz 2019. godine pravljen od vinske sorte Teran. Ubrzo se terasa u Swanky Monkey Gardenu ispunila ljudima, znatiželjnicima, željnim kušanja Tomaz vina. Unatoč gužvi, moram spomenuti kako je gospodin Klaudio Tomaz imao vremena sa svima porazgovarati te uz sve to održati prezentaciju sažeto i profesionalno, dovoljno da nas zaintrigira, prepuštajući svom vinu da nas šarmira, da nam prožme osjetila.

tomaz_vilicomkrozhrvatsku
Na prezentaciji smo imali priliku probati već spomenuti rose Flaminio, zatim svježu Malvaziju Avangarde 2019., cvjetnih i voćnih nota zelene jabuke, citrusa, zatim Malvazija Sesto Senso 2017., s kojom sam se imao prilike upoznati ranije. Radi se o jednoj skroz drukčijoj malvaziji dobivenoj maceriranjem i odležavanjem na finom talogu, dijelom u velikim hrastovim bačvama, četvrtina u barrique bačvama od akacije i četvrtina u bačvama od murve, nakon čega se sve spojilo u jedno predivno vino i punilo u boce, zbog čega i razvija prekrasne tople, kremaste okuse i arome razvijajući medne note, s daškom duhana. Preko malvazije Sesto Senso, koja nas je sjajno pripremila za sljedeće vino, došli smo do prvog crnog vina, a to je Teran Barbarossa 2017.

„Vino raduje srce čovjeka, a radost je majka svih vrlina.” – Johan Wolfgang von Goethe

tomaz_vilicomkrozhrvatsku

Barbarossa je tada učinila upravo to, probudila krv u tijelu i ispunila srca radošću. Vino pravljeno od sorte Teran duboke rubin crvene boje, odležano u drvenim hrastovim bačvama, robusno, izraženijih tanina, ali finih, mekanih voćnih aroma zrelog bobičastog voća. Pravi nježni div.
Za kraj, dolazi „vino svih vina“ vinarije Tomaz, za koje mi je gospodin Klaudio Tomaz našao vremena ispričati kako nastaje, koje su njegove karakteristike i koji su njihovi planovi s tim vinom. Riječ je o Magnum butelji Teran Barbarossa Superiore 2017. Vino proizvedeno isključivo od sorte Teran, djelomično (70%) nastalo kasnom berbom grožđa ostavljenog na trsovima, a djelomično (30%) od prosušenog grožđa na slami, nakon čega je dozrijevalo dvije godine u francuskim barrique i tonneaux bačvama. Nakon odležavanja, vino se sljubilo u inoxu šest mjeseci nakon čega se puni u boce. Vino koje se svojim svojstvima može smatrati lijekom, odlikuje se dubokom rubin bojom, s gustim ljubičastim odsjajem u čaši, dok aromom dominira miris džema od maline s dodatkom vanilije, toplih tanina, punog tijela, koje sjajno prati kiselina, što ga čini vinom s velikim potencijalom za odležavanje. Kako je gospodin Tomaz rekao, samo mali broj butelja ovog vina će biti na tržištu, za ograničen broj sretnika.

tomaz_vilicomkrozhrvatsku
Za kraj, čast točenja ovog vina pripala je sinu Klaudija Tomaza, novoj generaciji koji će zasigurno nastaviti uspješan put svog oca i u budućnosti nam prezentirati još ovakvih vrhunskih nektara, napraviti još jedna korak prema vinskoj besmrtnosti.
Women on Wine je udruga koja u još uvijek pretežito muškom svijetu, promiče ravnopravnost i daje priliku, kako i sami kažu, svim vinarkama, vinotekarkama, novinarkama, enologinjama, sommelierkama ili jednostavno ljubiteljicama i entuzijasticama. Želja im je da se kroz razne manifestacije poput ove prezentacije upoznaju pobliže s vinima i postanu dio vinskog svijeta ili jednostavno se druže, opuste i uživaju. Sam cilj je ove udruge udruživanje i upoznavanje sa sličnim organizacijama iz cijeloga svijeta kao i razna putovanja. Uz sve to, naglasak je na promociji hrvatskih vina u svijetu čime udruga WOW zasigurno daje nemali vjetar u leđa tom „muškom svijetu“ kako bi uhvatili svoju zvijezdu na nebu, jer svi znamo kako iza svakog uspješnog muškarca stoji još uspješnija žena.

Stoga, povežite se i družite, pijte dobra vina uz WOW udrugu, a i vi dječaci i muškarci se ne bojte, jer i vama su vrata otvorena.

Živjeli!

tomaz_vilicomkrozhrvatsku

tomaz_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI