Načuli smo da neki vrijedni kontrolori leta u svoje slobodno vrijeme izrađuju vrhunske noževe. Brzo smo se uputili do njihove radionice da bi saznali nešto više o njima i, naravno, njihovim noževima. Donosimo vam Ribafishev intervju s Igorom i Markom koji stoje iza brenda CtrlX knives! 

ctrlxknives_vilicomkrozhrvatsku

Neki dan sam, dok se još smjelo u teretane, mlatio praznu slamu po traci, kad je na History Channelu umjesto onog čupavog koji priča o vanzemaljcima, počela emisija o kovačima. Ono, imaš tri sata da napraviš čakiju, dva dana da stvoriš helebardu, mač u kamenu 2, sablju, floret, nož za paštetu…

Zabuljio sam se i proveo na traci duplo više vremena nego inače i kasnije šetkajući doma zamišljao kako u podrum dovlačim ugljen, par peći, nakovanj, oblažem zidove kutijama za jaja i u seksi kožnoj pregači stvaram umjetnička djela, noževe koji će biti i funkcionalni, i oštri kao ono kad murjak reže papir nožinom od prvog Ramba, i udobni za korištenje, a tek lepiii…


Uglavnom, kad sam ušao u gajbu, shvatio sam da nit’ imam podrum, nit resurse, nit para, a bogami ni volje, pa sam bio jako sretan kad sam shvatio da Dugi iz Pule radi upravo to – pravi noževe! Pa smo sjeli u auto i krenuli prema Plesu u njegovu radionicu. Igor Dugandžić i njegov kolega s posla Marko Puljiz, obojica naime rade u obližnjoj kontroli leta, pa nakon posla umjesto kući, krenu u radionicu, presvuku se, upale grijanje, peći, izvuku čelik i drvo i krenu stvarati noževe.

„Sve je stvarno počelo dok sam gledao Forged in fire na History Channelu, zabrijao sam da i ja to mogu, potražio na netu postoji li škola za kovače i došao do Karla Bana. Prošao sam tečaj, naučio jako zanimljive i bitne stvari, pred nekih pola godine „zarazio“ i Marka, i eto nas sad tu u prašini pored nakovnja i peći…“ , priča nam Dugi dok se ledena betonska garaža polako pretvara u jako toplu kovačnicu.

ctrlxknives_vilicomkrozhrvatsku

„Moramo li spomenuti da je dogovor pao kad smo bili blago pripiti?“, kroz smijeh dodaje Marko koji nam pokazuje desetak vrsta drveta od kojih će vrijednim radom, polako i precizno uskoro nastati pravi noževi. Aparati u radionici dolaze stvarno sa svih strana svijeta, a internet je daleko najbolji opskrbljivač, pa tako imaju strojeve iz Bugarske, peć iz Litve, a jedna je i 50 godina stara stigla iz Srbije, kliješta iz Poljske, nakovanj iz Duge Rese, pilu iz Lidla…

ctrlxknives_vilicomkrozhrvatsku

Plinske boce su njihove, i dostaju za izradu otprilike 3-4 noža, a specijalno ulje za kaljenje stoji i do 50 dolara po litri. Marko nam šapće da ni jestivo nije potpuno nekorisno…

Drva za drške su posebna priča, i postoje brojni putevi instagramski i fejsbučni da se dođe do onoga što želite ili se zaljubite na prvi pogled. Komad običnog drva stoji svega 2-3 eura, ali ako želite višeslojno, obojeno, impregnirano i tko zna kakvo plemenito čudo, cijena se penje i do 30, pa čak i 70 eura za najčudesnija čuda poput šarenih stabiliziranih komada sa svih strana svijeta.

Čelik dolazi u pločama, pločicama i odnedavno u šipkama, a cijena za jednu fakat seksi damask pločicu iznosi minimalno 60 eura.

Za prosječan nož potrebno je 4-5 sati ozbiljnog rada kroz 4-5 dana, pa je vrlo hrabro od ovih mladića što su uz ionako naporan posao odabrali ovaj dosta kompleksan hobi. Do danas je Dugi napravio dvadesetak noževa, Marko nešto manje, a najbolje ih prodaju na Instagramu @ctrlx.knives, pa je red da ih zapratite i informirate se o cijenama. Mi smo se malkice zaljubili… Evo što Igor o svemu na kraju ima za dodati.

ctrlxknives_vilicomkrozhrvatsku

Dugi, otkud ime za CTRL X?

Većinu života smo pred kompjutorskim ekranom, što na poslu, što u slobodno vrijeme, pa kad smo prešli na fizikaliju odlučili smo nastaviti tradiciju. Za one koji ne znaju Ctrl + X je shortcut na tipkovnici za “cut”, što naši noževi dosta dobro rade (smijeh).

Koji su vam uzori?

Kao prvo, Jason Knight, jedan od članova žirija u Forged in Fire koji radi brutalne kukrije, međutim kako smo više krenuli u smjeru kuhinjskih noževa shvatili smo da je ono što radi tip zvan Don Nguyen – čista umjetnost. Od domaćih, tu su Mladen Kosovec “Koska” i Tomislav Sokač iz Radione Breg.

Opiši mi detaljno proces od pločice čelika i komada drva do gotovog noža?

Prvo komad čelika ide u peć, gdje se zagrijava na cca 850 stupnjeva, vadi iz peći te se bjesomučno mlati čekićem dok se ne postigne željeni oblik. Kad dobijemo željeni oblik noža, još ga malo pobrusimo u finalni oblik. Nakon toga slijedi toplinska obrada koja se sastoji od normalizacije, kaljenja i popuštanja. Poslije nje kreće fino brušenje s kojim dolazimo do finalne debljine noža i definirane oštrice.

Kad je nož gotov kreće izrada drške, reže se drvo, slažu se materijali i lijepe se skupa. Kad se ljepilo osuši drška se brusi u željeni oblik, lijepi s nožem, nož se naoštri i voila!

Koje perverzije su dozvoljene, graviranje, boja, oblik?

Sve. S obzirom na to da ručno radimo jedino što nas ograničava su zakoni fizike. Noževi mogu biti srebrni, sivi, crni i kombinacije toga, a drške svih boja i materijala, od prirodnog drveta preko plastike do kljova izumrlih životinja.

Koje su cijene, koliko se čeka?

Cijene se kreću od cca 1500 kuna pa na gore za kuhinjske noževe, zavisno od materijala i kompleksnosti izrade. Što se tiče vremena čekanja zavisi od broja narudžbi, naravno. Za sada smo više-manje puni do Božića.

Gdje i kako naručiti svoj nož?

Najlakše je preko Instagrama, na @ctrlx.knives ili e-maila ctrlx.knives@gmail.com , ali prihvaćamo narudžbe i drugim kanalima. Tako da ako nemate Instagram ili e-mail, a imate goluba pismonošu, ne očajavajte!

Pogledajte i kratki video koji smo snimili na LINKU!

MOGLO BI VAS ZANIMATI