Mjehuriće koje život znače, u ovom slučaju, čaja od fermentirane gljive, koji je na vrhu ljestvice zdravih i prirodnih osvježavajućih pića, s hrvatskom rodovnicom napravila je Ekipa i brzo se vinula u domaće gastronomske vode. Kako je sve počelo i što sve planiraju sa svojim uistinu jedinstvenim proizvodom, otkrili su nam u nastavku.

Ovaj “eliksir vječnosti” sve je popularniji i kod nas, a u svijetu nosi popularnost svjetskih razmjera. Ipak, kod nas je ona postajala još u doba naših baka pod nazivnikom “čaja od gljive”, a ova Ekipa uzela je zadaću da njen okrepljujući okus i ljekovitost prenese u naše stoljeće i odijene joj novo ruho.

ekipa_intervju_vilicomkrozhrvatsku

Tko je Ekipa i koja je vaša priča?

Ekipu čine Almira, Ivona, Maja, Roko, Mario i Zdravko. Muški dio Ekipe se upoznao u prvom razredu osnovne škole na zagrebačkoj Savici i još od tada su prijatelji. Almira se pridružila Ekipi kada je odlučila Novi Zeland i Australiju zamijeniti Hrvatskom. Kao rođenoj Filipinki, nije joj se bilo teško uklopiti u ovdašnji stil života, u čemu su joj pomogle Maja i Ivona, koje čine prošireni dio Ekipe.

Na ideju proizvodnje kombuche je prvi došao Mario, uvidjevši nedostatak na našem tržištu jednog zdravog, a istovremeno popularnog pića za kojim biste posegnuli tijekom druženja, uz obrok, nakon treninga, ili u koktelima (odlično se slaže s ginom). Tada se počela rađati ideja o njegovom povratku i Almirinom dolasku u Hrvatsku te pokretanju proizvodnje, kako bi domaće tržište upoznalo piće koje je u Australiji, na dalekom istoku, u SAD-u i po zapadnoj Europi već postalo hit.kombucha_intervju_vilicomkrozhrvatsku

Dok smo objašnavali prijateljima, rodbini i ukućanima čime se mislimo baviti, naišli smo na komentare naših (jako) starijih: „Pa to je čaj od gljive!“

Nije nam bilo jasno o čemu pričaju. Ispada kako je kombucha na ovim prostorima bila široko rasprostranjena još u vrijeme naših (pra)baka, upravo pod nazivom „čaj od gljive“, a koristila se kao narodni lijek za otklanjanje probavnih smetnji. Bila je tu udomaćena od 19. stoljeća, a gotovo u potpunosti nestaje iz uporabe tijekom 2. svjetskog rata, zbog nedostatka osnovnih sirovina (čaja i šećera). Mi smo je prebacili u 21. stoljeće, učinivši je bližom ukusu šireg kruga ljudi.

Kako je krenula vaša ljubav prema kombuchi?

Najprije se Almira s kombuchom upoznala tijekom boravka na Novom Zelandu, gdje se prije otprilike sedam godina ovo piće uglavnom još prodavalo po tržnicama, od strane kućnih majstora. Tada je i tamo to bilo novo “funky” piće, posebno popularno među zaljubljenicima u fitnes i ljudima koji vode zdravi stil života. Nakon toga su ona i Mario razvili naviku pijenja kombuche za života i rada u Australiji. Ondje ona osvaja sve veći prostor u vitrinama trgovina, istiskujući prezaslađene gazirane sokove. Po povratku u Hrvatsku su na kombuchu „navukli“ i društvo s kojim sada čine Ekipu, a uskoro će, nadamo se, i cijelu Lijepu Našu

Naime, kombucha obiluje „dobrim bakterijama” s probiotskim svojstvima, koje pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore, pospješuju rad probave te poboljšavaju imunološki sustav. Bogata je i organskim kiselinama, a vitamini B skupine i vitamin C dopunjavaju njene blagodati. Doprinosi i detoksifikaciji organizma. Naša kombucha je bez konzervansa, umjetnih bojila, nepasterizirana je i pogodna za vegane, a i bez glutena. Osim toga, u 100 ml sadrži samo 3 grama šećera, dok ga tradicionalni sokovi sadrže i do četiri puta više.

kombucha_intervju_vilicomkrozhrvatsku

Kako ste naučili proizvoditi kombuchu?

Paralelno s eksperimentiranjem u vlastitoj kuhinji smo pročitali desetke znanstvenih radova, posjetili još toliko foruma, pogledali stotine videa, pohodili seminare po Europi i raspitivali se gdje god nam je palo na pamet. Razdoblje kućne radinosti je bilo i najzabavnije, jer bismo se nalazili na večernjim druženjima, kušali nove okuse, a druženja bi nerijetko završavala eksplodirajućim bocama i čišćenjem nereda. Nakon toga nam je trebalo još oko pola godine da usavršimo proces proizvodnje na komercijalnoj razini, jer je pravo umijeće samo s prirodnim sastojcima te bez pasterizacije postići dovoljan životni vijek proizvoda, otkriti koji vam strojevi trebaju, gdje ih kupiti i još sto drugih stvari, a o bespućima zakonske regulative da i ne govorimo.

Nekim ljudima još nije sasvim jasno što je to kombucha i kako se dobiva. Možete li kratko objasniti o čemu se radi?

Kombucha je zapravo osvježavajući fermentirani čaj pa i proces započinje doslovno kuhanjem čaja. Mogu se koristiti crni čaj, zeleni čaj, ili mješavina. U čaj se zatim doda šećer, kako bi poslužio kao hrana kombucha kulturi, koju čini kolonija „dobrih“ bakterija i kvasaca. Kada se doda kultura, započinje proces fermentacije koji traje pet do sedam dana, ovisno o nijansi okusa koju želite postići. Što fermentacija duže traje, kombucha postaje kiselkastija. Time završava nastanak “Classic” okusa. Kako bismo ponudili širu paletu okusa, u klasičnu bazu dodajemo bobičasto voće, cvijet bazge, ili đumbir i kurkumu, tako da se nađe ponešto za svakoga.

kombucha_intervju_vilicomkrozhrvatsku

Postoje li različiti varijacije okusa i načina proizvodnje kombuche?

Varijacije proizvoda se uglavnom svode na odabir okusa kojeg se dodaje u klasičnu kombuchu. Upravo je igranje s okusima najzabavniji dio posla, budući da možete razviti gotovo svaki okus, ovisno o vlastitim preferencijama, dodavanjem svježeg voća, voćnih sokova, bilja, ili začina.

Mi smo se pri odabiru okusa najviše vodili za onima koji su već poznati nepcima u Hrvatskoj, ali već u bližoj budućnosti planiramo izaći i sa sezonskim okusima za ljeto, tj. zimu.

Gdje sve možemo probati vašu kombuchu?

Za sada smo Zagrepčanima dostupni u 12 trgovina Decentije, Food Expertu, Dobrom Placu, Four Wheel Coffee Roasters, Cafe del Club, Fitstop Bar a uskoro i u Mrkvici Središće, Grgi Čvarku, Eden Bioshopu, greens.hr, itd.

U Splitu nas možete probati u Kat’s Kitchen Deliju, a vrlo skoro se nadamo i drugdje.

kombucha_intervju_vilicomkrozhrvatsku

Koliko je ova nesretna pandemija utjecala na vaš rad i plasiranje na tržište?

Za trajanja prvog lockdown-a iskoristili smo dodatno vrijeme na konstruktivan način. Usavršili smo recepte, ovladali novim tehnikama te povećali učinkovitost proizvodnog procesa, dok smo istovremeno napredovali iz kućne radinosti u komercijalnu proizvodnju. Kao i ostale djelatnosti pogođene pandemijom, drugi lockdown nas je spriječio u uvođenju naših proizvoda u kafiće i restorane. Srećom, uspjeli smo se povezati s ostalim djelatnostima u uslužnom sektoru, koje su već upoznate s kombuchom i spremne uvrstiti je u svoju ponudu. Osobito nam je drago da su našu vrijednost prepoznale trgovine zdravom hranom, koje su nam postale glavni saveznici i zagovornici.

Vjerujemo u naš proizvod pa i ovu krizu vidimo kao priliku, pogotovo jer su ljudi postali spremniji činiti više za svoje zdravlje. Kada se stvari vrate u normalu, nadamo se ubrzo, optimistični smo da će se stvari odvijati na bolje. Kao novaci u svijetu poduzetništva, koji su lansirali nepoznat proizvod tijekom trajanja globalne pandemije, to bi nam donijelo najveće zadovoljstvo i sreću.

Što možemo još očekivati od Ekipe u budućnosti?

Namjera nam je razvijati i druge zdrave napitke te učiniti kombuchu sastavnim dijelom svakog kućanstva i popularizirati je među onima koji misle da zdravo ne može biti i ukusno. Kako bismo potpomogli ovaj proces, organizirat ćemo edukacije i radionice, a istovremeno raditi na dostupnosti proizvoda kroz sve više kanala.

A kako se svakim danom popis mjesta gdje možete probati Ekipinu “boochu” sve širi, pratite ih na Facebooku i Instagramu, gdje redovito objavljuju novosti te njihovu šarenu web stranicu, na kojoj možete saznati još koji detalj o Ekipi, komubchi, njezinoj povijesti i brojne druge zanimljivosti.

Uzdravlje!

 

 

MOGLO BI VAS ZANIMATI