Uvijek nas je zanimalo što se krije iza čarobnih vjenčanja čije slike gledamo na Instagramu, kako izgledaju jelovnici, ali i koliko zahtjeva imaju mladenci i tko donosi najvažnije odluke u pripremi za taj veliki dan. Popričali smo s organizatoricom vjenčanja koja stoji iza tvrtke Tie the knot.

tietheknot_vilivomkrozhrvatsku_vjenčanja

Foto: Matija + Marina

Irma Zovak je mlada organizatorica vjenčanja koja je u ovaj svijet ušla na sporedna vrata pokrenuvši prije pet godina Bloom i napravila boom svojim predivnim flowerboxovima. S godinama je svojim cvjetnim dekoracija ukrašavala razne evente, pa i vjenčanja. Otkrila je na tom putu svoju strast i bacila se na posao. Tie The Knot se bavi pretežito organizacijom vjenčanja za strance u Hrvatskoj, no naravno, ima tu i domaćih klijenata koji žele što manje obaveza oko svog dana iz snova s, u konačnici, izuzetnim rezultatima.

No, u ova neobična vremena kad se cijeli svijet nosi suočava s najvećom epidemijom u zadnjih sto godina, upravo je industrija vjenčanja silovito pogođena. Naravno da je ovaj razgovor u kojem smo htjeli približiti ovaj svijet ljudima koji svoj dan tek očekuju ipak otišao i u tom smjeru.

Ova nesretna situacija s epidemijom je najviše pogodila upravo industriju vjenčanja. Kako se nosiš s tim? Jesu li tvoji klijenti samo prebacili datume ili se još bore s odlukama?

Moji klijenti su većinom prebacili datume. Naš savjet na samom početku epidemije je bio da se vjenčanja odmah prebace za 2021.. Nikome nije drago toliko dugo čekati taj dan koji su već neko vrijeme planirali, no pokazalo se to kao ispravna odluka. Za sada imamo samo jedno otkazano vjenčanje i dvadesetak uspješno prebačenih. Imali smo ludu sreću što su svi dobavljači bili susretljivi oko prebacivanja i sve smo uspjeli uspješno riješiti u kratkom roku. Nažalost, oni mladenci koji su odlučili predugo čekati neki sretniji ishod, nisu bili te sreće zbog popunjenih termina.
Podnošenje situacije na osobnoj razini je bilo iznenađujuće dobro. Pratili smo situaciju još od Kine i kada je došlo do Italije znali smo da nas čeka kad tad. Pratili smo razno razne grupe za vjenčanja i kako se kolege iz Italije nose sa svime, učili smo na njihovim greškama te smišljali svoja rješenja. Imali smo prostor od nekakvih desetak dana da si posložimo sve, kako emotivno, tako i u samom poslovanju. Bili smo više manje spremni na sve što nas je dočekalo.

tietheknot_vilivomkrozhrvatsku_vjenčanja

Foto: Matija Kljunak weddings

Kako se sami ugostiteljski objekti nose s tim? Teško je na svadbama poštivati mjere u tom obliku koji su naveli, došlo je do toga da ljutite mladenke šalju mailove stožeru. Koji su najveći problemi?

Svi se nose s ovom situacijom najbolje što mogu. Najveći problem je konstantna izmjena mjera i preporuka u kojima se svi teško snalazimo. Mislim da je na ugostiteljima najveći pritisak. Naime, generalno osoblju u salama i ugostiteljskim objektima je veliki stres svako vjenčanje jer moraju misliti na tisuću sitnica i zadovoljiti 200 + ljudi.
S novim mjerama, uz sve postojeće odgovornosti, moraju i njih ukomponirati i paziti na svakom koraku. Pretpostavljam da će ovo biti veliki izazov osoblju jer je količina odgovornosti u ovom trenutku velika. Također, ne mogu zamisliti koliko je teško posluživati cijelu večer goste, u zagušljivom prostoru s obaveznom maskom. Nadam se da će mladenci imati razumijevanja za konobare, kuhare, čistače itd. jer oni su po meni najpogođeniji svakom novom mjerom koja stupa na snagu. Da se razumijemo, očito je da su mjere na većim okupljanjima u zatvorenim prostorima više nego potrebne, jer alternativa je otkazati sva nadolazeća vjenčanja što nitko ne želi. Mislim da ćemo kroz tjedan-dva vidjeti koliko je izvedivo apsolutno poštivanje mjera, te kako su se sami ugostitelji snašli među njima.
Kao jedinu zamjerku bih navela to što su mjere i preporuke poprilično nejasne te se mijenjaju iz dana u dan. Smatram da se s takvim izmjenama ugostitelji niti ne stignu adekvatno pripremiti.

Htjela bih napomenuti da mi je malo žao i gospodina Capaka, imala sam prilike vidjeti neke od ljutitih mailova i mogu reći da ni njemu nije lako, haha.

tietheknot_vilivomkrozhrvatsku_vjenčanja

Foto: Barbara Tursan

Vratimo se mi u neka sretnija vremena kad je sve funkcioniralo normalno. Ono što nas, naravno, najviše zanima je hrana. Kako se planiraju jelovnici za jednu svadbu?

Ovisi o kojem tipu klijenata pričamo. S jedne strane imamo mladence iz Hrvatske koji traže moderniji twist od standardnih svadbenih jela, a s druge strane imamo inozemne klijente koji traže što više hrvatske tradicije u svojem jelovniku. Također često imamo i posebne zahtjeve što se tiče prehrane koji kroz godine nalaze svoje mjesto u standardnoj ponudi. Pritom mislim na razdvojeni mesni i riblji menu, ali i vegetarijanske, veganske, bezglutenske pa čak i košer opcije.

Koliko je teško zadovoljiti sve želje klijenata i njihovih gostiju?

Ovo je također podosta individualna stvar. Postoje klijenti koji izaberu menu u desetak minuta te čak mi umjesto njih idemo na kušanje, a postoje i oni na čijem jelovniku se radi mjesecima. Kao primjer navela bih kušanje koje smo imali prije par godina s mladencima koje je trajalo nevjerojatnih 6 sati.

tietheknot_vilivomkrozhrvatsku_vjenčanjaSrećom je sve više ugostiteljskih objekata spremno na posebne zahtjeve, gosti vegani i vegetarijanci često imaju pomno smišljene jelovnike. Koja je bila najzahtjevnija svadba koju si radila upravo u tom gastronomskom smislu?

U prethodnoj sezoni imali smo mladenku koja ima intoleranciju na gluten te je zbog toga inzistirala da apsolutno sva hrana i alkohol na vjenčanju budu bez glutena. Vjenčanje je bilo za 90 gostiju te smo imali nekoliko sljedova jela, open bar i deserte. Mi kao organizatori, ali i catering koji smo unajmili za taj event, smo morali pomno proučiti bezglutensku prehranu kako bi mladencima u konačnici pripremili najbolje od najboljeg u zadanim okvirima. Nije bilo lako ali smo zahvaljujući izvrsnom izboru cateringa na kraju uspjeli.

Imaš li ti svoje favorite među svadbenim jelima koje voliš ponuditi svojim gostima?

Imam svoje favorite, naravno, ali kao organizator imam tendenciju ne nametati svoje mišljenje mladencima nego ponuditi opcije u skladu s njihovim željama. Teško je izdvojiti favorite jer svi naši dobavljači su posebni na svoj način, ali ako baš moram izdvojila bi hotel Arbianu na Rabu, konobu Bajso u Jesenicama i catering Gusar u Splitu koji su svaki put uspjeli ispuniti i nadmašiti očekivanja klijenata. Naravno da je i meni, kao organizatoru, to izuzetno bitno.

tietheknot_vilivomkrozhrvatsku_vjenčanja

Foto: Matija Kljunak weddings

Vremena su se podosta promijenila, ne tako davno je obvezno bilo janje s ražnja, a danas mladenci ipak vole da njihovi gosti uživaju u probranim delicijama u više sljedova. Kako to danas izgleda?

Opet, ovisi od klijenta do klijenta. I dalje možemo doživjeti janje na ražnju kako na domaćim tako i na inozemnim vjenčanjima. Rekla bih da je omjer između tradicionalnih zahtjeva i modernijih opcija trenutno 50:50. Uvijek je zanimljivo proučavati i kušati nešto drugačije jelovnike. Nerijetko nam se događa da tijekom čitanja jelovnika pola jela niti ne prepoznajemo. Tako smo da kušanjima imali prilike probati sve od Curryja do medvjeđe salame. U današnjem vremenu nema granice po pitanju smjera u kojem se ide s jelovnicima. Sve ovisi o tome o kojem broju gostiju je riječ te koliko su sami mladenci spremni izdvojiti za razno razne delicije.

Koliko je uopće mladencima bitna hrana na svadbi? Kako to ide po prioritetima, što im je najbitnije?

Bez obzira na tip mladenaca, hrana i vino su gotovo uvijek na samom vrhu liste. Tu bih još nadodala sam izgled lokacije i muziku kao apsolutne prioritete, sve ostalo je dosta individualno.

Kako biraju pića, vina? Većinom radiš sa strancima, jesu li upoznati uopće s našom vinskom ponudom?

Stranci su čuli da Hrvatska ima izvrsna vina međutim većina ih nema prilike probati. Točnije, Amerikanci čak i imaju neke resurse preko kojih mogu kušati naša vina, ali ostalima je poprilično teško pronaći hrvatska vina. Dosta mladenaca iz inozemstva zapravo dođe u Hrvatsku prije samog vjenčanja te imaju priliku kušati i vina i hranu. Oni koji ne uspiju, moraju vjerovati našem izboru. Sva sreća, za sada smo ih uspjeli samo pozitivno iznenaditi.

tietheknot_vilicomkozhrvatsku_vjenčanja

Foto: Goran Jović Weddings

Šećer smo ostavili za sam kraj. Kako se najčešće biraju torte, što je prioritet, da bude atraktivna izgledom ili ukusna?

Kod biranja izgleda torti opet ovisi o mladencima, nekima je fokus na vizualnom, a nekima na okusu te se u skladu s njihovim željama prilagođavamo. Naravno, u konačnici je cilj dobiti najbolji omjer lijepog izgleda i izvrsnog okusa. Klijenti biraju najčešće ili čokoladu ili voćne verzije, a stranci su više skloni sezonski voćnim varijantama. Imamo vrhunske suradnike u svakom gradu u kojem radimo, do sad su uvijek mladenci bili oduševljeni našim tortama.

Otkrij nam, tko ima zadnju riječ prilikom donošenja odluka? Mladenka ili mladenac?

Ovisi o kojoj kategoriji pričamo, npr lokacija je često zajednička odluka. Hrana, piće i glazba su obično kategorije u kojima mladenac intenzivno sudjeluje, a izgled torte, dekoracije, pozivnice i pokloni za goste su najčešće na mladenki. Naravno, bude tu svačeg, ali ovo je neki već očekivani scenarij.

“Na kraju dana najbitnije je što mladenci žele, naš je posao da im otkrijemo najbolje od najboljeg u skladu s njihovim željama i budžetom. S druge strane kod planiranja vjenčanja u doba korone, najvažnije je ostati hladne glave, biti spreman na kompromis te imati razumijevanja za dobavljače, a ponajviše za ugostitelje. Želimo svim budućim mladencima puno sreće u planiranju vjenčanja, te da nam epidemiološka situacija uskoro vrati i vlakiće na svadbe!”

U ovim nam izazovnim vremenima svima treba zajedništvo i međusobna podrška, a svakako treba podržati najugroženije grane u ovom trenutku, a to su turizam i ugostiteljstvo na koje se veže i ova industrija evenata, samim time i vjenčanja.

Tie the knot možete zapratiti na njihovoj Facebook stranici i Instagram profilu, a više detalja potražite na njihovoj stranici: TIE THE KNOT

tietheknot_vilicomkozhrvatsku_vjenčanja

Foto: Barbara Tursan

 

 

 

 

MOGLO BI VAS ZANIMATI

 1. blazenka

  7. kolovoza 2020.

  postovani
  uvijek je prekrasno procitati razmisljanja i iskustva mlade i pametne zene, no cijenjena Irma je nadmasila moja ocekivanja
  iskreno, vidjela sam svega i svasta u zivotu, no, iako sudim po relativno malom uzorku jednog intervjua, cini mi se da bi mlada Irma Zovak mogla biti primus inter pares modernog hrvatskog feminizma, te povesti nase mlade zene i djevojke u novu, bolju, eru, ne samo za Hrvatice, nego za sve Hrvate!
  lp

Comments are closed.