Maja Božičanin vam je jedna slavonska šumska vila, čuvarica tradicije i kraljica snenih opisa svoje Slavonije. Recepte za svoje specijalitete nesebično dijeli na blogu maXYama, a organizira vam ona i čarobne šumske večere i druženja koje redovno škicamo i čekamo neke njene nove priče.

Svakog nas Uskrsa tako i počasti prekrasnim fotografijama slavonskih običaja i delicija koje ovih dana njeni Slavonci spremaju pa smo baš nju odmah upitali da nam ispriča više o ovom blagdanu u svom kraju. Dok stvara svoje nove uspomene, Maja nas je podsjetila i na onaj bakin Uskrs, kakav je nekada bio, još prošle godine, ali nije na odmet ispričati ga ponovno uz fotografije talentiranog Tomislava Šilovinca koji divno svojim okom prati Majine pustolovine.

Običaji su nekada na selu počinjali s Cvjetnicom i obrednim umivanjem. Običaj je to umivanja u cvijeću uz najljepše želje da nam sljedeća godina bude puna sreće i blagostanja, ljepote i zdravlja.

Pripreme za Uskrs traju cijeli Veliki tjedan. Kuća se redi na dane kada je to dozvoljeno, farbaju se skupljena jaja i priprema se sušeno meso za blagdanski stol. Poslovi na zemlji i drugi težački poslovi nisu na preporuku i toga se mali čovjek na selu znao držati.

Jaja su se šarala tintoblajem, vrelim voskom u koji se umaču hladna jaja i stavlja otisak s motivima proljeća, zlatoveza, Uskrsa. Na kraju se jaje umače u boju.
Ona jednostavnija tehnika je bojanje u ljuskama crvenog luka. Jaja se nakon ukrašavanja obavezno mažu slaninom kako bi bila lijepa sjajna.
Velika subota dan je za slaganje uskršnje košare i blagoslov hrane u crkvi. Šunka i jaja, slatki kruh, mladi luk – prvo je što će se na uskršnje jutro blagovati.

Uskrs je nekada bio skroman u vjeri i obiteljskom okupljanju. Šunke, jaja, mladi luk i hren, sir i vrhnje. Rakija za zdravlje i dug život! Život je bio jednostavniji, čovjek je živio u skladu s prirodom i onim što mu zemlja pruža. Tako je izgledala i blagdanska trpeza.

Za ručak se u šporetu pripremala mlada janjetina i krumpir.


Bakin Uskrs nas je vratio u neka druga vremena, a Maja neke običaje čuva od zaborava, kao što je i traženje jaja.

Organizirala je tako jedan interesantan Uskrs u šumi – sve uskršnje delicije je kuhala na vatri, a zvijezda tog fantastičnog obroka je bila šunka kuhana u kotlu. Naime, Slavonci vam ne kuhaju one neke male šunkice već su tu uvijek u pitanju kapitalci koji ne stanu u “normalne lonce”, a kuhanje je višesatno. Koliko je šunka teška, toliko se sati kuha.

Poželjno je da se i ohladi u istoj vodi, da ostane sočna i ukusna baš kako treba biti.
Dok se ta šunka krčkala, Maja je u svojoj šumi ubrala i srijemuš (medvjeđi luk) za salatu, a predivan dan je izmamio i cvjetiće koje je koristila za ukrašavanje jaja. Ništa bez ljuske luka koja, složite ćete se s nama, daje baš najljepšu prirodnu boju. Maja je koristila i druga prirodna bojila za svoja jaja – ciklu, listove ljubičastog kupusa i špinat, a ukrašavala ih je spomenutim cvjetićima koje je ubrala usput.
Šarena jaja je skrivala po šumi da bi se podsjetila na krasnu igru svog djetinjstva – traženje jaja, a onaj tko bi pronašao najviše jaja dobio bi neku slatku nagradu.


Osim prekrasnih fotografija koje predivno slikaju slavonske običaje, pripremila nam je Maja i recept za slavonsku šunku u kruhu.

Potrebno vam je:

  • komad kuhane šunke (može i rolana, ona se ne mora kuhati)
  • 0,8 do 1 kg brašna (meko/oštro kombinacija)
  • kockica svježeg kvasca, malo mlijeka i šećera
  • 2- 3 žlice ulja
  • sol
  • cca 3 dcl mlake vode
  • žumanjak

Pofurite kvasac s toplim mlijekom i malo šećera. Umiješajte kvasac u brašno pa zajedno s uljem i mlakom vodom zamiješajte tijesto. Kad radite tijesto, neka bude toplija prostorija bez propuha. Prekrijte posudu s tijestom poklopcem ili čistom krpom pa ostavite da se volumen udvostruči. Skinite mrežicu sa šunke pa je dobro operite i posušite papirnatim ubrusima. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite tepsiju papirom za pečenje. Malo pobrašnite papir. Udvostručeno tijesto premijesite i rastanjite kako bi mogli obložiti šunku. Stavite tijesto na papir, gore šunku koju ćete premazati žumanjkom. Obložite šunku tijestom pazeći da je sa svih strana dobro zatvorite i stisnete tijesto. Pecite cca 1 sat, a zadnjih 20-ak minuta izvadite kruh i premažite ostatkom žumanjka.

Poslužite ohlađeno i uživajte u blagdanskom obroku!

Dobar vam tek i sretan Uskrs!

Foto: Tomislav Šilovinac

MOGLO BI VAS ZANIMATI