Svi imamo svoje neke tradicionalne obroke za blagdane koji se ne propuštaju, a mi smo ove godine odlučili jedan od omiljenih nam, bakalar na bijelo, ipak malo drugačije spremiti.

U našoj se kući za Veliki petak, kao i za Badnjak, obično jela slatkovodna riba. Ako nije bio šaran u pećnici, bio je pohani. Ili su tu bile pastrve, a tata je često još kuhao i fiš. Moja ljubav prema šaranu je ostala, no s druge strane, Ribafish je više od bakalara i onih morskih delicija.
Pošto smo prošli Badnjak ručali baš šarana i da, uvjerila sam ga da šaran može biti itekako ukusan ako se dobro pripremi, ovaj mu petak popuštam pa ćemo jesti bakalara na bijelo. U nekom drugom obliku.
Prošle smo godine tako posjetili Zijavicu – prekrasan restoran na samoj plaži u Mošćeničkoj Dragi u kojem chef Stiven Vunić radi prekrasan zalogaj bakalara u panko mrvicama.
Već mjesecima razmišljam o tom jelu i danas je baš prilika da ga isprobam i u našoj kuhinji!

Baccalà della Mamma: Istarski proizvodi od bakalara po tradicionalnoj recepturi

Bakalara na bijelo imamo i to istarskog u teglici o kojem smo pisali neki dan – Baccalà della Mamma i palo nam je na pamet da ćemo baš njega pripremiti u panko mrvicama.
Nismo požalili, a danas ponavljamo!

Potrebno vam je:

Za četiri kuglice

  • 180 grama bakalara na bijelo
  • 1 jaje
  • 50 grama brašna
  • 50 grama panko mrvica
  • sol
  • papar
  • ulje za prženje

Namočite ruke i od smjese bakalara izradite četiri kuglice. Zabodite u njih štapić za ražnjić da vam kasnije bude lakše baratati s njima.
Stavite ih na prenosivu podlogu i ostavite u zamrzivaču cca pola sata ili dok se ne stisne da vam bude lakše ispanirati.

Već tvrđe kuglice prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje koje ste lagano posolili i popaprili, a na kraju ih dobro uvaljajte u hrskave panko mrvice.
Ulje dobro zagrijte, kao za pomfrit, neka vam bude dovoljno duboko da u njega stane cijela kuglica. Kuglice pržite u dubokom vrelom ulju dok ne poprime lijepu zlatnu boju – trebat će vam svega tri minute.
Mi smo našeg bakalara u panko mrvicama poslužili sa šparogama u umaku od hrena, a svakako dodajte i malo tostiranog kruha.

 

Hrskav omotač, a unutra mekani bakalar? Savršen je to uvod u blagdane!

Dobar vam tek!

Nemojte zaboraviti niti na brancina u soli kojeg smo nedavno spremali – jelo je to koje će oduševiti sve za stolom, što svojim savršenim okusom, što vizualnim efektima kad krenete razbijati omotač od soli!

Tradicija na stolu: Brancin pečen u soli

 

 

Više ribljih recepata potražite i na članku koji smo već objavili za Badnjak gdje smo nabrojali čak deset jela kojima se možete inspirirati.

Skupili smo deset recepata koji će vam trebati za današnji riblji meni

 

 

MOGLO BI VAS ZANIMATI