Obožavamo kuhati, dijeliti s vama što spremamo u svojoj kuhinji, ali volimo dijeliti što su nam drugi ljudi skuhali.

Nedavno smo imali goste koji su stigli iz Splita sa svim onim što nam u Zagrebu nedostaje. Saša i Dijana su došli ruku punih mora, bilo je tu svega, od jastoga do domaćih cherry rajčica. I ne samo to, Saša je to sve odlučio pripremiti pred nama dok smo mi upijali što radi i pokušavali pratiti sastojke dok su se jela samo redala. I rezali smo peršin. Puno peršina.
Osim jastoga, škarpine i dagnji, jelo koje nas je oduševilo i za koje smo odmah tražili recept su bile fritule od bakalara.

Saša ih je poslužio kao predjelo uz šparoge omotane finim drniškim pršutom, a mi vam danas dajemo i recept za taj fini zalogaj kojeg bi se itekako najeli odmah na početku ručka da nas nije čekalo još par bogatih tanjura morskih delicija.

bakalar_vilicomkrozhrvatsku

Potrebno vam je:

  • 100 grama prosijanog glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • sol i papar
  • 2 režnja češnjaka
  • šaka peršina
  • 250 grama sitno kosanog bakalara
  • 1,5 dcl mlake vode

Kuhanje bakalara je priča za sebe, no ovaj ćemo recept početi s već pripremljenim bakalarom kojeg ste očistili od kostiju. Otkrio nam je Saša da možemo u ovom receptu koristiti i neku drugu aromatičnu ribu koju je potrebno samo kratko skuhati prije toga, s nekoliko kriški limuna, da se ne raspadne. Kuhanog bakalara ili neku drugu ribu stavimo na papirnati kuhinjski ručnik da se posuši.

bakalar_vilicomkrozhrvatsku
Usitnimo meso ribe u komadiće i ubacimo u smjesu pripremljenu od navedenih sastojaka. Smjesa mora biti poput malo gušće smjese za palačinke.
Ulje zagrijemo. Ima Saša i za to trik. Kad mislimo da je ulje dovoljno vruće, gurnemo u njega gornji dio kuhače i provjerimo počinje li pržiti oko nje.
Kad je ulje dovoljno zagrijano, u jednu žlicu stavimo smjesu, a s drugom žlicom smjesu puštamo u ulje. Pržimo po minutu uz okretanje do zlatne boje.

Ovi slasni zalogaji su nas toliko oduševili da već sad dozivamo neku prigodu gdje ćemo iznenaditi goste upravo ovim hrskavim predjelom.

U slast!

bakalar_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI