Crème caramel ili, kako je mi volimo zvati, rožata, nezaobilazna je slastica za svako doba godine, a ove je sezone posebno volimo kombinirati s jagodama. Recept za ovaj savršeni desert s nama je podijelila Pregacha.

Pudingasta krema prelivena karamelom, uz dodatak osvježavajućih jagoda idealna je slastica za ovo doba. Odlična je vijest i kako vam za pripremu rožate nisu potrebni neki posebni sastojci već oni koje zasigurno imate kod kuće, a na kraju će u njoj, uvjereni smo, uživati kako oni najmlađi, tako i najstariji.

Recept za ovo drhtavo slatko čudo s nama je podijelila Irena s bloga Pregacha, a želite li uživati u više ovakvih divnih recepata, svakako posjetite njezin blog, Facebook stranicu i Instagram profil.

 

rozata_creme_caramel_pregacha

Potrebno vam je:

Karamel

 • 50 ml vode
 • 100 g šećera

Krema

 • 100 g šećera
 • 6 jaja
 • 500 ml mlijeka
 • 1 štapić cimeta
 • Fini komad kore limuna
 • 2 žličice ekstrakta vanilije

Postupak pripreme:

Pećnicu upalite na 150 stupnjeva s ventilacijom. Pripremite 5-6 keramičkih posudica (meni je trebalo 5 za ovu smjesu, oko 160 ml zapremnine su moje posudice).

Prvo napravite karamel. Vodu uspite u posudu za kuhanje, a u vodu šećer. Pripazite samo da ne špricate sa šećerom, da se ne bi hvatao po rubovima, nego ga lagano istresite na sredinu posude. Stavite na srednje jaku vatru i kuhajte nekih 10-ak minuta dok ne postane zlatno – smeđe broje (pogledajte i napomene). Kad je karamel gotov, rasporedite ga u keramičke zdjelice. On se odmah stisne, neka vas to ne brine.

Kad ste pripremili karamel, krenite s kremom. U jednoj posudi pomiješajte jaja i šećer, a drugu posudu s mlijekom i začinima stavite kuhati. Kad je mlijeko prokuhalo, maknite cimet i koru, pa ga prelijte preko jaja, miješajući lagano da se sve poveže. Kremu rasporedite između keramičkih posuda.

Keramičke posude poslažite u malo dublji pleh. I prije samog stavljanja u pećnicu uspite vrelu vodu u pleh. Pecite 30 do 40 min, vidjet ćete da se napravila kora odozgo, ali bi trebalo biti još malo drmavo. Posudice pažljivo izvadite iz pleha i ostavite pola sata, sat da se ohlade. Nakon toga nožem prođite uz rubove posudica, da se krema odvoji, pa ih stavite u hladnjak na hlađenje bar dva sata.

Kad se poželite, kremu okrenite na tanjur, malo prodrmajte da izađe i uživajte.

 

rozata_creme_caramel_pregacha

 

Savjeti!

 1. Dok kuhate karamel, ne smijete ga miješati ni s čim, samo ga malo okrećite samom posudom. Budite pažljivi, jer se on zapjeni, a pjenica je puno svjetlije boje od onog karamela ispod pjenice. Čisto da vam ne bi zagorio, jer to je najškakljiviji dio ovog recepta.

 2. Karamel se odmah stisne prilikom hlađenja, ali neka vas to ne brine. Moja posuda se odmah oprala u perilici (bez ikakvog ispiranja).

 3. Ova smjesa je meni bila dovoljna za 5 keramičkih posudica zapremnine 150 – 160 ml. Ja sam ih kupila u Pepcu davno, za nekih 5, 6 kn po komadu.

 4. Što se tiče kreme, jedino što savjetujem je da prije sipanja u keramičke posudice, kremu sipate kroz sitno cjedilo. Jer se jaje zna malo zgrudati vrućim mlijekom, pa za svaki slučaj. Kako biste dobili finu, glatku kremu. I nikako ga nemojte prepeći, onda mu je tekstura previše jajasta što stvarno nije fino.

 5. Kad stavljam pleh u pećnicu, ja to radim ovako: Poslažem keramiku u tepsiju, tepsiju držim na pola u pećnici i uspem proključalu vodu iz kuhala. Tako nemam onog prostora za isipati vodu po sebi dok prenosim (a bilo je i toga, ha ha ha).

   

rozata_creme_caramel_pregacha

 

rozata_creme_caramel_pregacha

MOGLO BI VAS ZANIMATI