Peći police nije neka znanost, ali ipak postoji par stvari na koje moramo pripaziti kako bi ispale sočne i dobro zapečene svakoga puta.

Kao prvo, vrlo je bitno odabrati dobar krumpir. Mi smo se našli u Lici kada smo pekli ove slasne zalogajčiće i uspjeli smo ugrabiti vreću najboljeg crvenog krumpira u Hrvatskoj, netom izvađenog iz zemlje, kod jedne tete u obližnjem selu. Crveni se krumpir najviše i preporučuje kod prženja i pečenja, jer je čvršće strukture.

krumpir_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Kod ličkog krumpira postoji jedan jedini začin koji se stavlja prije pečenja, a to je sol. Nikakva ulja, maslaci i slično. Za sad.

krumpir_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Znači, krumpir dobro operemo i posušimo, prerežemo na pola po dužini i odmah poredamo po plehu ili posudi za pečenje, ovisi o količinama koje radite. Ovo napravite netom prije što ćete ga staviti u pećnicu, kako ne bi oksidirao. Pećnicu zagrijte na 200°C. Mi ga stavimo odmah, ali možete i pričekati da se pećnica potpuno ugrije. Nema neke pretjerane razlike u konačnom rezultatu.

krumpir_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Vrijeme pečenja ovisi o vašoj pećnici, ali traje negdje oko 40 minuta. Da je krumpir gotov, skužit ćete po hrskavoj zlatnosmeđoj korici, koja će se uhvatiti po vrhu, a krumpir će biti mekan kao duša iznutra. Tek kada je krumpir pečen, možete na njega stavljati maslac, kajmak, ajvar, slaninu i što god želite. Police su odlično samostalno jelo uz malo salate. Ponekad budu tako dobre da ćete ih htjeti jesti sa samo malo maslaca kako ne bi sakrili njihov okus s nekim kobasicama i slično.

U slast!

 

Oznake:,

MOGLO BI VAS ZANIMATI