Hrskava korica i mekano meso koje se raspada na jeziku atributi su savršeno pečene ribe. No, to se ne može postići samo da se riba “baci” na roštilj i prepusti sudbini, već treba slijediti ova zlatna pravila, uz koja će bilo koja riba biti poput one iz restorana (a vrlo vjerojatno čak i bolja).

Nema tu puno filozofije, riba je riba i fina je sama po sebi kako god da se ispeče, ali postoji par “caki” na koje jednostavno moramo obratiti pažnju. Uzeli smo očišćene svježe orade i brancine i marinirali ih – ali samo u soli, malo papra, limuna i češnjaka. Riba je najbolja kada suha ide na roštilj pa nemojte stavljati maslinovo ulje u ovu kombinaciju. Na jedno četiri ribe idu dva češnja češnjaka, kojeg narežete na ploške i poredate u i po ribi, isto napravite i s jednim limunom, a ribu dobro posolite izvana i iznutra i ostavite pola sata do sat prije roštilja na sobnoj temperaturi.

brancin_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Tu si odmah možete pripremiti i umak za ribu od sitno nasjeckanog češnjaka, peršina i maslinovog ulja, kako bi se svi okusi dobro proželi.

Za prilog smo pripremili fini lički krumpir, koji je toliko dobar da samo ga samo dobro oprali i ubacili u vodu na sat vremena – taman dok se odvijala cijela predstava oko roštilja, oni su se tiho krčkali u kuhinji do savršenosti.

krumpir_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Od priloga smo još narezali jednu veliku, okej, ogromnu tikvicu, i patlidžan . Njih ne treba prethodno obrađivati, samo ih treba lagano premazivati maslinovim uljem dok se peku.

patlidzan_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Napravite žar i pripremite rešetku za roštilj, koja mora biti jako zagrijana prije nego položite ribu na nju. Prvo pecite tikvice i patlidžane, oni mogu pričekati u poklopljenoj posudi do ručka, za razliku od ribe, koja je ipak najbolja kad je netom skinuta sa žara.

Izvadite limun iz ribe i poslažite ih na roštilj. E sad na red dolazi maslinovo ulje. Lagano ih premazujte kistićem dok se peku i probajte ih što manje okretati. Znat ćete da je gotova kad im se oči otope (koliko god to čudno zvučalo) i kad im je kožica lagano zagorena i odvaja se od rešetkemaslinovim. Kožica ribe će biti božanstveno hrskava od one soli u marinadi, pa nemojte to nikako zaboraviti. Nema ništa bolje nego u jednom zalogaju dobiti podatnost mekanog mesa i hrskavost slane kožice.

roštilj_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Možete provjeriti je li riba pečena i tako da nožem pažljivo zarežete predio potiljka ispod riblje glave. Ako je pečena na tom mjestu, na kojem ima najviše mesa, tada je pečenje završeno.

Ribu odmah poslužite, po mogućnosti uz pokoju čašicu bijelog vina, i zalijte ju umakom od češnjaka i peršina, koji je strpljivo čekao kraj pečenja. Možete ga staviti i po kuhanom krumpiru – on bi trebao biti mekan iznutra i pucketave kore – u smislu da čujete ili osjetite onaj “puc”, kada ga probodete nožem.

orada_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Slijedite ove upute svaki put kada spremate morsku ribu na roštilju i bez puno strke oduševite sve koji čekaju praznih trbuha.

Dobar tek!

MOGLO BI VAS ZANIMATI