Kažu da svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje, a ako je to jaje oplemenjeno s jednom neobičnom biljčicom, malo sira i slaninom, vjerujemo da ta snaga traje cijeli dan.
Osmukalj, ošmugalj, roška, fratrova brada, više je naziva za tu mediteransku biljku koja kod nas raste u zadarskom i šibenskom zaleđu i bere se u kratkom periodu od tri tjedna u kasno proljeće.

muffini__ošmugalj_vilicomkrozhrvatsku
Dok kod nas ova biljka nije toliko razvikana i masovno upotrebljavana, susjedi Talijani, koji je zovu agretti, su itekako svjesni koje blago imaju te je uzgajaju i koriste u kuhinjama najboljih restorana. Mi smo ovu biljčicu upotrijebili u jednostavnom receptu koji je istaknuo svu ljepotu te nježne biljke slankastog okusa.

Potrebno vam je:

 • 4 jaja
 • 4 žlice brašna
 • 1 dcl mlijeka
 • sol, papar
 • dvije šake ošmuglja
 • 100 grama kozjeg sira
 • slanina izrezana na šnite za košarice

muffini__ošmugalj_vilicomkrozhrvatsku

Slaninu narežite na tanke šnitice koje ćete uviti u kalup za muffine i oblikovati košaricu.
Ošmugalj kratko prokuhajte u vreloj vodi, svega par minuta, a za to sam vrijeme narežite sir na sitne kockice.
Jaja umutite i u njih dodajte sol i papar te redom ostale sastojke, brašno, malo mlijeka i sir.
Znate kako kad kuhate špinat, on samo nestane? E to se ne događa s ošmugljem. On ne gubi na volumenu prilikom kuhanja. Prokuhanog ga nasjeckajte i dodajte ga također u smjesu.
Izlijte smjesu u kalup, na košarice koje ste napravili od slanine, te na vrh svakog muffina stavite malo veći komadić ošmuglja. Mi smo naše muffine pekli na 200°C na našem Weber roštilju, no možete ih peći u pećnici na istoj temperaturi desetak minuta.

muffini__ošmugalj_vilicomkrozhrvatsku

Ako vam je ostalo viška blanširanog ošmuglja, pridružite mu šaku kuhanog boba, bogato zalijte maslinovim uljem, posolite, popaprite i pokapajte sokom limuna i uživajte u prefinoj zdjeli zdrave salate uz muffine.

muffini__ošmugalj_vilicomkrozhrvatsku

Često više ne znamo što bi spremali za doručak, uvijek su to neka jaja s lukom, slaninom, a ovo nam se čini kao savršen način da doručak bude ipak malo kreativniji, a priprema jednostavna.
Još ako ste u prilici u ovakvu kajganu ubaciti upravo ošmugalj ili možda šparoge te je uliti u kalup za muffine, vjerujemo da će se vaši ukućani itekako razveseliti.

U slast!

MOGLO BI VAS ZANIMATI

 1. Ymoioa

  18. rujna 2022.

  buy lyrica generic purchase pregabalin online cheap buy pregabalin 150mg pills

Comments are closed.