Sigurno ste kao djeca pitali roditelje ima li što slatko za pojesti, a oni su vas veselo uputili u špajzu po, ni manje ni više, jabuku. Nije baš definicija “slatkog” koju djeca imaju na pameti, ali u odrasloj dobi nam je upravo jabuka ono za čim posežemo između obroka. Da bi jabuka zasjala kao brzinski desert potrebno je samo par sastojaka koje sigurno imate u svojim kuhinjskim ormarićima.

 

Potrebno vam je:

  • 4 jabuke
  • dvije žlice smeđeg šećera
  • 1 žlica gustina
  • 1 dcl soka od jabuke
  • 3 žlice soka od limuna
  • 1 žlica cimeta
  • 20 grama otopljenog maslaca

 

zapečenejabuke_recept_vilicomkrozhrvatsku

Naši su plodovi stigli s Trešnjevačkog placa, a privukli su na slatkim mirisom koji smo zatim pratile do štanda i odmah odlučile da ćemo se zasladiti upravo ovim jabukama. S obzirom na to da smo bile sigurne da jabuke nisu špricane, a bome su nas i začarale svojim mirisom, odlučile smo da ih nećemo guliti već ćemo ih samo grubo narezati na osmine.

Jabuke smo narezale i ubacile u tavu koja može u pećnicu, dodale sve sastojke i začine te grubo promiješale.

zapečenejabuke_recept_vilicomkrozhrvatsku

Pećnicu smo ugrijale na 180 °C, jabuke prekrile aluminijskom folijom i stavile da se peku 35 minuta. Nakon toga, kad se već kuhinjom širio topli miris jabuka i cimeta, maknule smo foliju i zapekle jabuke još desetak minuta.

Slatke, ljepljive, u gustom mirisnom umaku, bile su savršene za posluživanje uz kuglicu sladoleda. Naravno, možete ih poslužiti i samostalno, a nisu loše ni ohlađene, ubačene u pahuljice za doručak ili kao punjenje za palačinke.

Ovako pripremljene jabuke možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana i zasladiti si dan kad god poželite.

U slast!

zapečenejabuke_recept_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI