Vrijeme je za doručak, a u zadnje nam se vrijeme baš jede pohani kruh!

Četo nam ostane starog kruha koji ide u mrvice, krutone ili ga baš ovako pohamo. Posipamo ga se s malo šećera i uz bijelu kavu je ovo odličan obrok za početak dana. Mi smo na Papuku u jednoj od kuća Vile Montis Aurea baš poželjeli jedan takav pravi doručak, a nismo odoljeli ni domaćem pekmezu od šljiva koje smo dobili na poklon od naših domaćina, TZ Zlatni Papuk. Džem je s OPG-a Antonija Zelenika iz Velike, a nismo ga htjeli tek namazati na kruh već napraviti i pohane sendviče s tim bogatim gustim namazom.

Potrebno vam je:

  • kruh narezan na tanje šnite
  • jaja
  • mlijeko
  • vanilin šećer
  • džem
  • mliječni namaz

Za dva sendviča od pohanog kruha s džemom nam je bilo dovoljno dva jaja i 1 dcl mlijeka.
Kruh narežite na tanje šnite te između dvije šnite u debelom sloju namažite džem. Pritisnite šnite jednu na drugu da se slijepe, a zatim taj “sendvič” dobro umočite u smjesu od jaja, mlijeka i vanilin šećera. Ako želite još svježiji namaz u sredini, pomiješajte žlicu džema i žlicu mliječnog namaza i nanesite u debelom sloju na kruh.


Zagrijte masnoću na kojoj ćete pohati kruh, višak jaja ocijedite s kruha i stavite na vruće ulje. Smanjite vatru na srednju jačinu i pohajte dok kruh ne poprimi lijepu zlatnu boju. Ponovite s drugom stranom, izvadite na papirnati ručnik da upije višak masnoće te prilikom posluživanja posipajte šećerom u prahu.

Uz ovaj smo kruh popili odličan domaći sok od šipka, a nismo se ustručavali ni namazati još tog finog džema na hrskavi kruh.

U slast!

MOGLO BI VAS ZANIMATI