Danas smo u Staroj Sušici gdje se održava Festival gljiva!

Okupit će se kod dvorca Stara Sušica ljubitelji gljiva, ali i oni koji će te gljive pripremati. U pripremi je bogat program, od 11 do 13 h se održava natjecanje u kuhanju gljivarskog kotlića, a u 15 h vas očekuje i odličan gastro show velikih chefova Igora Gudca, Davida Skoke i Ivane Bekavac.

Naravno, kroz cijeli program će vas voditi Domagoj Jakopović Ribafish, a da meni ne bude dosadno, s dragom kolegicom Vanjom Vukadinović, ponosnom vlasnicom bloga Gorski kotao, odlučila sam se prijaviti na natjecanje u kuhanju tog gljivarskog kotlića. Naravno, pobijediti ne možemo da ne bi bilo tu nekog sukoba interesa, ali smo se nas dvije odlučile dobro zabaviti danas i skuhati koji fini gljivarski tanjur!

U skladu s cijelom današnjom manifestacijom, danas vam dajemo na biranje čak šest recepata koje često pripremamo, a zvijezda tih jela su upravo kraljevi među gljivama – vrganji!

  • Najdraži recept koji je u isto vrijeme i najjednostavniji, su brzi trganci s vrganjima. Jako malo vremena je potrebno za ovo jelo koje će osvojiti sve ljubitelje vrganja!

Trganci s vrganjima: Jednostavno i brzo, a uživat ćete u svakom zalogaju

 

  • Nije petak, ali za dobar ćušpajz nema krivog dana. Grah i vrganji se vole, a uz šnitu domaćeg kruha, ovo ćete jelo odmah zavoljeti!

Petkom na žlicu: Sjajan čušpajz od graha, vrganja i krumpira

  • Hrskavo tijesto, a unutra spektakularno punjenje? Ova štrudla s vrganjima može biti odličan brzi obrok s nogu, ali ne garantiramo da ćete moći prestati jesti. 

Spremni smo za sezonu vrganja, a štrudlu s ovim kraljem gljiva jednostavno morate isprobati

  • Šalšu smo svi pripremili pa nam ne treba još puno sastojaka za ovu laganu tjesteninu punu okusa! Špagete možete zamijeniti bilo kojom drugom tjesteninom, a naravno, nema do one domaće. 

Ljeto na tanjuru: Lagani umak od domaćih rajčica i vrganja

  • Već kad smo kod domaće tjestenine, možete se baciti i na pripremu kora za lazanje pa pripremiti ove koje smo mi nazvali žminjske lazanje. Vrganji, sir, kobasice, pršut, i vrhunski rezultat je zajamčen! 

Žminjske lazanje: Spojili smo okuse šarmantnog istarskog mjesta u jedne sočne lazanje s vrganjima

  • Ako ipak želite malo kompleksnije okuse, ovim smo vrganjima dodali i tartufe. Tu je i domaća tjestenina i opet, brzo i jednostavno, a oduševit će ukućane. 

 

Jednostavno, a posebno: Pljukanci s vrganjima, pršutom i tartufima

 

Mi se bacamo na pripremu našeg prvog gljivarskog kotlića kod prekrsnog dvorca Stara Sušica, a ako ste u blizini, svakako navratite i pronađite nešto za sebe!

MOGLO BI VAS ZANIMATI