Jučer smo pisali o južnoameričkoj kuhinji, točnije Areperi Maracay koja je otvorila svoja vrata u Preradovićevoj, a već danas pripremamo plantanu- zelenu bananu koja se koristi za kuhanje.

Ovaj se plod kad je zelen koristi za slana jela, pun je škroba i malo brašnast te se u nekim dijelovima svijeta priprema poput svakog drugog povrća – peče se, prži i kuha. Kad plantana banana požuti i uhvati one crne dijelove, tad je slađa i mekša od zelene te se koristi u slasticama što ćemo također uskoro isprobati!

plantana_recept_vilicomkrozhrvatsku

U potrazi za receptima koji bi nas upoznali sa svijetom ovih neobičnih banana, pronašli smo onaj za tostones- dvaput pržene zelene plodove narezane na kolutiće. Morali smo se baciti na pripremu!

Potrebno vam je:

 • 2 plantana banane
 • ulje za prženje
 • voda
 • sol
 • 2 češnja češnjaka
 • limeta ili limun

Za umak:

 • domaći kečap
 • majoneza
 • limunov sok
 • ljuti umak
 • češnjak

Ove se banane ne gule poput onih koje poznajemo jer im je kora tvrđa i teže se skida s ploda. Stavimo bananu na dasku za rezanje, odrežemo joj krajeve i zarežemo koru do ploda, dosta pažljivo da ne razrežemo i sami plod. Ništa spektakularno, ide to bez problema. Oguljenu bananu narežemo na kolutiće debljine 1 cm – 1,5 cm.

plantana_recept_vilicomkrozhrvatsku

Ulje zagrijemo na srednju temperaturu. Prvo prženje uvijek mora biti na manjoj temperaturi, da se one zapravo skuhaju iznutra. U drugom prženju će dobiti onu hrskavu koricu zbog koje smo zapravo ovdje. Pržimo na tihoj vatri cca 4 minute sa svake strane i vadimo kolutiće na papirnate ručnike da upiju višak ulja.

plantana_recept_vilicomkrozhrvatsku

Za to vrijeme umutimo 1,5 dcl vode sa žličicom soli, dodamo sok jedne manje limete ili limuna, što nam je pri ruci. Protisnemo češnjak i dodamo u vodu i promiješamo. Pržene banane moramo malo zgnječiti prije drugog prženja. Uzmite neku čašu ili šalicu i kolutić po kolutić nježno zgnječite i stanjite.

plantana_recept_vilicomkrozhrvatsku

Takve stanjene kolutiće ubacite u otopinu vode, limuna i češnjaka te pustite desetak sekundi da upiju tekućinu.
Dobro ih ocijedite na papirnatim ručnicima i takvi mogu pričekati drugo prženje pa ih možete i ranije spremiti i onda samo kad se svi okupe za stolom, baciti u vruće ulje.

plantana_recept_vilicomkrozhrvatsku

Ulje za drugo prženje ipak mora biti jako vruće poput onog za pomfrit. Pržite banane do lijepe zlatne boje i vadite opet na papirnati ručnik te ih odmah posolite.

plantana_recept_vilicomkrozhrvatsku

Poslužite ove hrskave kolutiće uz neki umak, a mi smo od ambicioznije ideje da napravimo umak od avokada, korijandera, limete i češnjaka, došli do miješanja umaka iz frižidera gdje smo pomiješali malo domaćeg kečapa, majoneze, protisnutog češnjaka, žlice limunovog soka i nekog ljutog umaka koji nam se zatekao na putu. U svakom slučaju, bilo je odlično i ponovit ćemo sigurno uskoro.

Dobar vam tek!

MOGLO BI VAS ZANIMATI