Maja s bloga maXYama donosi nam mesnu poslasticu kojoj je teško odoljeti, idealnu za nedjeljni ručak

Flank steak ili, po naški, flam potrbušina je na junetu koju zapravo rijetko koristimo, eventualno za juhu uz neki sos. Daleko veću vrijednost i pažnju odvlači teleća ili svinjska potrbušina, a možda i nepravedno. Kada sam odlučila za recept odabrati baš juneći flam, upozoravali su me. “Joooj Majo pa nemoj to, to ti je žilavo, što ćeš s tim…nije ti to baš neki mekan komad”, govorili su mi.

 

flank_maxyama

 

Flank steak ima poseban status u gastronomiji Južne Amerike. Mexico, Argentina, primjerice. Tu kreće moj izazov i priča koju pratim godinama, točnije chefa koji dijeli moju strast prema vatri i kuhanju na otvorenom. Francis Mallmann argentinski je chef koji je nakon vrhunske profesionalne karijere, novu priču započinje na svom malom otoku u Patagoniji gdje dočekuje poznate i manje poznate goste pripremajući im posebne delicije na vatri.

Nisam danas bila u šumi uz vatru, ali sam prilagodila jedan južnoamerički klasik mojoj maloj osječkoj kujni i očarala prijatelje i samu sebe. Što je prava rijetkost, ako smijem dodati. U nastavku donosimo šalabahter za jednu sočnu roladu, a za više slasnih recepata, savjetujemo vam, posjetite maXYama blog, Instagram profil i Facebook stranicu.

 

flank_maxyama

Potrebno vam je:

  • 1,5 do 2 kg junećeg flama
  • 3 tvrdo kuhana jaja
  • 3 česna češnjaka
  • vezica peršin lista
  • tucana paprika
  • crvena i zelena paprika (bar jedna ljuta ;))
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Postupak pripreme:

Zamolite u mesnici neka vam flam obrade, skinu opnu i prerežu na “leptir” odrezak za rolanje. Opnu koja je obilježje ovog komada mesa lako možete i sami skinuti dobrim nožem oštrog vrha kojim će se opna skinuti poput paučine.

Nasjeckajte peršin list i češnjak, pomiješajte s uljem i tucanom paprikom. Ja uvijek koristim “bukovac”, makedonsku tucanu papriku za čije zalihe brine Maxov doktor vet i moj drug Paša, pl. makedonski.

Meso posolite i blago popaprite. Picajzla u meni još je dodatno stanjila flam i napravila veliki tanji odrezak očišćen od opne. Umak rasporedite po mesu, složite redove paprike narezane u rezance i četvrtine kuhanih jaja, posolite i popaprite. Zadnju četvrtinu odreska ostavite slobodnu kako bi lakše i bolje mogli srolati meso. Zarolajte meso i zavežite konopom za kuhanje (može i obična špaga, koju imate).

 

flank_maxyama

 

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Prije pećnice, meso zapecite sa svih strana na tavi i visokoj temperaturi. Bit će dovoljno 4- 5 minuta sa svake strane. Prebacite u posudu za pečenje u pećnici i dovršite kroz cca 20 minuta.

Prije posluživanja, ostavite meso neka odmori nekoliko minuta i poslužite uz svježe povrće ili vrhnje, kako vam je draže.

 

Savjet!

Sve ovo možete napraviti na vatri, roštilju, rešetki ili mramornoj ploči, samo se organizirajte i pripremite rekvizite za pečenje i vrijeme za stupanj pečenog steaka: rare, medium ili well done.

 

Dobar tek!

 

flank_maxyama

MOGLO BI VAS ZANIMATI