Nije nedjelja ako iz pećnice ne zamiriše hrskava kožica na piceku, a obitelj dijeli najdraže komade među sobom. Batak ili krilce? Bijelo meso za one najmlađe dok oni pravi gurmani čekaju da se svi dogovore pa onda krenu tamaniti ono najslađe, s kosti.
Ako uz to dođu masni tanki mlinci, nikako prekuhani, još uvijek žilavi, ali natopljeni domaćim mastima – nedjeljni ručak je pogođen.

Mi smo se ovu nedjelju vratili tom klasiku i našeg domaćeg piceka pripremili uz zagorske mlince koje je Ribafish donio sa svog puta u rodni kraj ove tjestenine i to tvrtke Zebrano koja se ponosi svojim mlincima rađenim po tradicionalnoj recepturi.
Sjećamo se mi tih zagrijanih štednjaka i mirisa mlinaca kad dotaknu užarenu tablu i moramo vam priznati, dosta smo izbirljivi oko tog specijaliteta. Ovi zagorski mlinci su zadovoljili naše kriterije te smo ih s guštom jeli čak iz vrećice dok smo gurali piceku maslac pod kožu.
Dosta priče, idemo na recept!

piceksmlincima_vilicomkrozhrvatsku

Potrebno vam je:

  • 1 pile
  • 80 grama maslaca
  • sol
  • papar
  • svinjska mast
  • mlinci
  • svježe začinsko bilje (peršin, majčina dušica, bosiljak)

piceksmlincima_vilicomkrozhrvatsku

Da ne bi bilo skroz dosadno, a i pile nam je bilo domaće i s manje masnoće, prije pečenja smo malo maslaca pomiješali sa sitno sjeckanim začinskim biljem i to ugurali pod kožu pileta. Isplati se, dobit ćete hrskavu kožicu zbog koje ćete morati familiju lupati po prstima da ne ogole vaše pile prije ručka.
Kao što sam rekla, naše je pile imalo manje masnoće pa smo mu dodali i žlicu svinjske masti prije pečenja, Ako imate masnije pile, ovo nije ni potrebno jer će se iscijediti dovoljno masti tijekom pečenja da kasnije pomasti one naše mlince.

Pile nasolite dobro izvana i iznutra, lagano popaprite i ubacite u pećnicu na 200 °C te nakon desetak minuta smanjite na 175 °C. Povremeno izvadite pile, podlijte sokovima i masnoćom od pečenja.
Pecite pile dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.

 

piceksmlincima_vilicomkrozhrvatsku

Dok vam je pile pri kraju s pečenjem, zakuhajte dvije litre vode. U cjedilo stavite natrgane mlince te ih prelijte lagano vrelom vodom. Pazite da ste “potopili” svaki komadić mlinaca.
Kad je pile gotovo, izvadite ga iz protvana u kojem ste ga pekli, a u preostalu masnoću uvaljajte mlince. Neki vole da su masniji, neki ipak izbjegavaju da budu premasni, pa ako vidite da vam je u protvanu previše masnoće, izlijte je prije nego dodate mlince.

Mi smo u onoj prvoj kategoriji pa obožavamo tu mast od pečenja, da nema mlinaca, kruhom bi je toćali, pa smo mi naše mlince bogato uvaljali u mast i promiješali dok svaki komad nije bio natopljen.
Vratili smo pile u protvan s mlincima i poslužili!

piceksmlincima_vilicomkrozhrvatsku

Ovaj jednostavan recept nikad nećemo prestati obožavati, uz sitno ribani svježi kupus na salatu, ovo jelo je sigurno u top tri najdražih nam nedjeljnih ručkova.

Dobar vam tek!

MOGLO BI VAS ZANIMATI

  1. ashok

    8. travnja 2021.

    My Family Loved it. I am definitely sharing Guys, Thanks For sharing this Great Recipe. this recipe and this website with my friend. Hope they also love it. Thank you again for sharing such a great recipe.

Comments are closed.