Našli smo čvarke svog života! Ove smo Frelimo čvarke odmah ubacili u dva jednostavna i brza recepta za savršen doručak!

Ako ništa drugo, u životu sam se najela čvaraka. Domaćih, kupovnih, masnih, onih čipsastih, onih između njih. Pečenih s lukom i bez njega, uz malo mlijeka i bez tog dodatka. Sve sam probala i kroz godine shvatila da su mi najdraži oni čipsasti koje mogu grickati dok gledam film. Tako ja jedem čvarke. Neki ljudi ih ne mogu zamisliti bez šnite dobrog kruha i luka pored, a meni za to služi špek. Čvarci su meni grickalica, poslastica koja se jede sama. I teško nađem one savršene.
No, višegodišnja potraga za čvarcima mog života je nedavno završila!

frelimočvarci_vilicomkrozhrvatsku

Kako se kod nas često stvari samo stvore u frižideru, nedavno su se isto tako stvorili i ti Frelimo čvarci. Ok, moram vam priznati da me na prvu osvojilo pakiranje – u konzervama. Praktično i lijepoizgledajuće, vrlo često takva zanimljiva i zgodna pakiranja nose u sebi loše proizvode. I onda sam ih probala.

Savršeni. Hrskavi, masni, ali umjereno, taman da ti, nakon što pojedeš kutijicu uz film, nije muka od masnoće. Znam jer sam probala. Nisam se mogla rastati od njih i samo sam smišljala što ću s njima, a bilo mi ih je žao ubaciti u neki recept jer su tako fini sami za sebe. No, moralo se i to isprobati, a dok je Riba navijao za čvarkuše, ja sam htjela i dalje ih osjetiti onako hrskave i slane.

Srećom smo nedavno na Plitvicama jeli namaz od base koji me oduševio te sam ga htjela napraviti i doma samo uz dodatak tih hrskavih ljepotančića iz privlačne konzerve.
Da, namaz od base i Frelimo čvaraka.
No, trebalo je taj namaz na nešto i namazati, a u obzir je dolazilo samo pecivo s čvarcima točnije – kruh s čvarcima.
Imamo i recepte!

frelimočvarci_vilicomkrozhrvatskuPotrebno vam je:

Kruh s čvarcima:

  • 0,5 kg brašna
  • tri žlice vrhnja (mi smo koristili kiselo mlijeko)
  • 2,5 dcl mlijeka
  • dvije žličice soli
  • 1 vrećica instant kvasca
  • 1 žlica šećera
  • čvarci Frelimo

Namaz od base:

  • 200 grama ličke base
  • malo soli
  • papar
  • jogurt
  • čvarci
  • mladi luk

frelimočvarci_vilicomkrozhrvatsku
Kvasac umiješajte u malo mlakog mlijeka te mu dodajte žlicu šećera. Pustite da nadođe. U brašno dodajte uzdignuti kvasac, kiselo vrhnje i krenite mijesiti. Dodajte sol i čvarke koje ste prethodno usitnili. Mi smo ih stavili odokativno da ne zasite tijesto, a bilo ih je za dvije šake otprilike. Vidjet ćete najbolje po tijestu, da budu prisutni, ali da ih nije previše.

frelimočvarci_vilicomkrozhrvatsku
Tijesto pustite da se digne na toplom sat vremena. Lagano premijesite i ubacite u kalup koji ste namastili. Tu smo koristili također svinjsku mast Frelimo koja nam se pokazala kao jedna od boljih koje možemo naći u trgovinama, ona koja ima miris domaćeg.
Pustite da se tijesto još jednom digne u kalupu te ubacite u pećnicu zagrijanu na 200°C na pola sata.
Naravno, sve ovisi o pećnici i njenoj jačini pa svakako provjerite vaš kruh i nakon 20 minuta. Pecite ga do lijepe zlatne boje.

frelimočvarci_vilicomkrozhrvatsku

Dok se kruh hladi, pripremite brzinski namaz od base. U sir dodajte sitno sjeckane hrskave čvarke i 1 decilitar jogurta. Neka bude mekano da se lagano razmaže. Ako radite ovaj namaz sa svježim sirom, dodat ćete još više jogurta na tu količinu sira, da bude lijepo maziv, a bilo bi odlično da ga i izradite u nekom blenderu ili sličnoj spravici prije nego mu dodate čvarke, neka bude gladak i nježan. Za razliku od čvaraka u njemu koji u tom mekanom namazu daju tu hrskavu eksploziju u ustima. Mi smo ih stavili puno, da se osjete pod zubom. I to ćete najbolje vidjeti sami, kako vam odgovara, no svakako preporučujemo da ne štedite na tim zlatnim bombončićima.
Dodali smo malo soli, svježe mljevenog papra i sitno sjeckanog mladog luka.

frelimočvarci_vilicomkrozhrvatsku

Uz još topao kruh, ovaj je namaz bio savršen doručak za jedno hladno jesenje jutro, a sigurno ćemo ga ponoviti još koji put kroz ovu zimu iako ćemo i dalje naše Frelimo čvarke grickati uz neki dobar film.

U slast!

frelimočvarci_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI