Da bi si zasladili ovaj dan posegnuli smo za dvije namirnice koje ne koristimo često – ruby čokoladom i mentom!

Ruby čokolada je na tržištu tek od 2017., a sa svojom prirodnom rozom bojom se ističe među četiri do sad priznate vrste čokolada (mliječna, dark, bijela i ruby). Ova se čokolada voli s mentom, a nije ju lako niti pripremiti u slasticama da zadrži svoju specifičnu boju. Nas je zanimalo kako će funkcionirati u keksima pa smo se brzo bacili na pripremu.

Svoju smo ruby čokoladu kupili u Križevcima. Naime, tamo vam postoji mala čokolaterija Hedona koja zapošljava osobe s invaliditetom i ne propuštamo priliku, kad smo u tom gradu, posjetiti njihovu kućicu u samom centru i obaviti shopping. Nađe se tu svih vrsta čokolada, a sad smo ponijeli doma baš ove. Naravno, mislili smo ih dijeliti za poklone, no želja za ovim keksima je bila jača.

Potrebno vam je:

  • 115 grama maslaca
  • 170 grama šećera
  • 1 jaje
  • pola šalice svježe mente
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 215 grama brašna
  • 1 žličica sode
  • ½ žličice soli
  • 100 grama čokolade

Krenut ćemo od maslaca. Da bi se u ovim keksima osjetila menta, maslac ćemo otopiti s njom te pustiti da se tako ohladi i da maslac poprimi tu svježinu i miris ove obožavane svježe biljke.
Maslac i mentu zagrijte, kad se maslac otopi, a menta pusti svoj miris, ugasite vatru te pustite da se sve prožme još pola sata.

Zatim maslac procijedite, dobro ocijedite i mentu da pokupite sav okus te u maslac dodajte šećer. Miksajte dok se ne sjedini i postane kremasto. Dodajte jaje i opet miksajte. Dodajte ekstrakt vanilije, a posebno pomiješajte suhe sastojke (brašno, sodu i sol). Polako dodajte smjesu suhih sastojaka u mokre. Stvorit će se mekano tijesto u koje ubacite i sjeckanu čokoladu. Tijesto će biti čvrsto, ali bez problema će se čokolada izmiksati.

Tijesto stisnite u oblik lepinje, omotajte prozirnom folijom i pustite sat vremena u hladnjaku da odmori.

Pećnicu zagrijte na 175 °C.

Na pleh stavite papir za pečenje te od tijesta napravite 12 kuglica. Na dva pleha rasporedite po 6 kuglica (one će se tijekom pečenja raširiti). Pecite 10 – 12 minuta, dok ne poprime lijepu boju. Pustite da se nekoliko minuta hlade na plehu, a kad očvrsnu možete s njima rukovati dalje.

Poslužite ove kekse uz čašu mlijeka ili kavu. Obožavat ćete ih!

U slast!

MOGLO BI VAS ZANIMATI