Zima nam se opet vratila, a danas kuhamo na žlicu!

Grah, variva, malo mesa, a može i bez mesa – bitno da je na žlicu i toplo, a uz šnitu svježeg kruha – spremni smo za zimske uvjete.
Imamo osam prijedloga za današnji ručak koji će zagrijati i dušu i tijelo!

  • Grah nam je uvijek drag izbor baš za ovakve dane, a pašta fažol baš vraća u djetinjstvo. Uz komadić kobasice, ovo nas jelo danas posebno jako grije. 

Pašta fažol: jelo koje nas vraća u djetinjstvo

  • Kad ne znamo što bismo kuhali, vrlo često posežemo baš za glavicom kelja. Prije se ovo varivo završavalo s bogatom zaprškom, danas ga ipak radimo malo drugačije, a uz sočne faširance nitko neće ostati gladan. 

Nešto na žlicu: Varivo od kelja i faširanci

  • Evo još tjestenine i to u jelu koje tek dolazi do svoje sezone, ali srećom, smrznutog boba uvijek imamo – manistra i bob se vole, a zašto baš danas ne biste isprobali ovo tradicionalno jelo s namirnicom koja ima i svoj festival! 

Bob i manistra: zdrav i ukusan obrok tradicionalne kuhinje

  • Imamo još recepata s grahom, a ovaj naprosto obožavamo. Izvucite one suhe vrganje koje još skrivate, uzmite graha i malo krumpira te uveselite ukućane ovim jelom na žlicu. 

Petkom na žlicu: Sjajan čušpajz od graha, vrganja i krumpira

  • Iako je vani očito debela zima, nećemo zaobići proljetne namirnice, pogotovo one koje uvijek čuvamo u zamrzivaču – grašak i piletina, s krumpirom ili noklicama, još je jedno jelo iz djetinjstva kojem se vraćamo. 

Grašak s piletinom: ukusno proljetno varivo s jeftinim sastojcima

  • Jednostavno, skromno, ali masno i mirisno nam dolazi iz Baranje. Njihova juha s krumpirom nije lagana i prozračna, već bogata i uz komadić kruha zaista može biti odličan obrok. 

Masno i slasno: Juha od krumpira na baranjski način

  • Čimulice još nalazimo na placu, a u ovom ih receptu možete zamijeniti i s mladim keljem i pripremiti ovo varivo s junetinom koje će zadovoljiti i one koji ne vole zeleno na tanjuru. 

Nešto na žlicu: Fino varivo od čimulica s junetinom

  • I zadnji prijedlog nam je i grah s kiselom repom, a naravno, može to biti i kiseli kupus. Kakvo proljeće, takva i jela, a danas smijete žudjeti i za onim malo težim tanjurima koje smo već lagano ostavili iza sebe. 

Sutra kuhamo grah i repu – jedno od najdražih nam zimskih jela

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli u izboru današnjeg ručka, a sad idemo prizivati sunce i proljeće da se vrati sa svim onim šarenim namirnicama koje željno iščekujemo!

Dobar vam tek!

MOGLO BI VAS ZANIMATI