Arepe su južnoamerička inačica lepinje koja se puni najfinijim nadjevima. Osvojile su nas svojom teksturom prije nekoliko godina, a još uvijek nam je jedan od najdražih sendviča.

arepa_recept_vilicomkrozhrvatsku

Arepa je zahvalna jer se može puniti najjednostavnijim nadjevima, od pršuta i sira, do komadića piletine koje smo bogato utopili u maslacu. U svakom ćete slučaju na stol dobiti vrhunski brzi sendvič koji će vas oduševiti svojim okusom.
Ovaj put smo je napunili piletinom pečenom i pripremljenom isključivo za ovu prigodu, no zaista je ovo savršen način da iskoristite bilo koje ostatke mesa. Uz dobar komadić sira, puno maslaca, neki svježi umak i komadić povrća, poželjet ćete ovo jesti svaki dan.

Pečeno pile smo pripremili po receptu nikad prežaljenog Anthonyja Bourdaina. Pretvorili smo ga u pulled chicken i dodali još maslaca da bi imali još više umaka od pečenja uz meso. Pripremili smo i brie, sir koji obožavamo u arepama te malo gaude jer – nikad dosta sira. Umak smo pripremila od jogurta, vlasca i začina.
Arepe se inače pune u džepiće koji se u njima naprave. Pošto još nismo dovoljno vješti s tim dijelom, možete pokušati, naravno, mi smo naše arepe rezali više nalik običnim sendvičima i punili ih redom: brie, piletina, gauda, i malo umaka. U toj brzini, moram priznati da nismo previše pažnje obraćali na vizualni dio, no najbitnije je bilo da su okusom savršene. A u ovoj kombinaciji, to definitivno jesu.

Potrebno vam je:

  • 160 grama brašna za arepe
  • 350 ml vode
  • malo soli
  • cijelo pile
  • začini
  • maslac
  • limun

arepa_recept_vilicomkrozhrvatsku

U vodi otopite sol i pomalo sipajte brašno i rukama mrvite grudice. Ostavite smjesu desetak minuta da se brašno napuhne. Od smjese radite kugle i spljoštite ih u manje lepinje te pecite na ploči roštilja ili u tavi uz dodatak malo ulja.
U gotovim arepama se rade džepići u koje prvo mažete malo maslaca i onda dodajete meso i sir te umake. Dodatke si sami slažete kako vam odgovara.

Naravno, prije toga pripremite pile. Zaista vam ovo pile može biti ručak jedan dan, a ostatke sljedeći dan možete pretvoriti u ove ukusne sendviče. Cijelo pile nasolite i popaprila izvana i iznutra. Maslac nagurajte između kože na prsima te malo u unutrašnjost pileta. Što više maslaca ugurate unutra, to bolje.
Pile napunite svježim bosiljkom, majčinom dušicom i dva lista lovora.  Pecite ga prvo 15 minuta na 200 stupnjeva, a zatim smanjite na 170 i pecite dok se piletina ne počne savršeno odvajati od kostiju.
Odvojite meso od kostiju i trgajte ga vilicama na sitne komadiće te dodajte još malo maslaca u trgane komade piletine i sve pomiješajte.
Arepe punite sirom, onda piletinom te dodajte malo umaka od vrhnja, jogurta i vlasca začinjenog soli i paprom.
Naravno, ako vam ostane mjesta u arepi, narežite svježu rajčicu na kockice i ubacite za malo svježine u tom svom siru i maslacu.

Dobar tek!

arepa_recept_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI