Pohani cvjetovi bazge su nešto o čemu maštamo već dugo i konačno smo se usudili isprobati.

Na cvjetove bazge smo navikli u čaši. Svima nam dobro poznato, možda i najdraže ljetno osvježenje, onaj bokal hladnog soka od bazge koji nas je dočekao na stolu kad bi dotrčali u kuću iz igre. Ako se još u njemu kupa koja kriška limuna i kockica leda, to je piće koje doziva ljeto. A jeste li jeli bazgu?

bazga_vilicomkrozhrvatskuIskoristili smo prelijep proljetni dan i iskrali se nakratko iz Zagreba da bi se nauživali prirode, a priroda je uvijek najbolja inspiracija. Cvjetovi bazge su nas zvali svojim mirisom i bilo je neizbježno ubrati ih i potopiti u pivsko tijesto. Ubrali smo mi i koprive taman za tjesteninu, ali zvijezda ovog ručka je definitivno bila bazga. Ovaj put smo se odlučili na slanu varijantu iako maštamo i o slatkim kombinacijama i umacima.

Potrebno vam je:

  • 15 cvjetova bazge
  • 2 jaja
  • 3 dcl piva
  • sol
  • papar
  • glatko brašno
  • masnoća za pohanje

Cvjetove pažljivo operite i posušite na papirnatim ručnicima. Osjetite taj miris koji se širi cijelom kuhinjom? E njega vam vole i kojekakve sitne bubice, pripazite i na njih.
Dok se bazga suši, pripremite pivsko tijesto.
Umutite jaja, dodajte im pivo te polako dodajte brašno dok niste zadovoljni gustoćom smjese, ona bi trebala biti mrvicu gušća od smjese za palačinke. Pošto smo mi pohali dvije stvari, napravili smo malo gušću smjesu da prati obje namirnice. Posolite i popaprite vaše tijesto i spremni ste za pohanje.

Mi volimo pohati na svinjskoj masti te smo i sad ostali vjerni tome. Zagrijali smo mast, ne previše da se naši cvjetovi brzo ne zagore već smo potopljene u pivsko tijesto pržili na srednjoj temperaturi te bdjeli nad njima da slučajno ne zagore.

Uz pohanu bazgu možete poslužiti razne umake. Što slane, što slatke. Mi smo ovaj put odlučili iskoristiti poveću količinu svježeg vlasca te smo napravili lagani umak od vrhnja, žličice majoneze i vlasca. Savršeno svježe i nježno uz ovaj nježni cvijet i prozračni pohani omotač.

bazga_vilicomkrozhrvatsku

Oduševili smo se mirisima, a cvijet bazge unutar hrskavog tijesta se tako nježno nazirao, a dovoljno da smo počeli maštati kako bi još mogli oplemeniti ovo jelo. Za sad ćemo to ostaviti profesionalcima koji cvjetove bazge naveliko koriste u svojim svjetski poznatim kuhinjama, a mi ćemo grickati ovu deliciju u našoj jednostavnoj izvedbi.

Dobar tek!

MOGLO BI VAS ZANIMATI