Iako nam pastrva možda nije prva riba za koju bi se odlučili na tanjuru, nismo mogli odoljeti kad smo na putu za izvor Čabranke ugledali ribnjak s pastrvama obitelji Urh.


Taman smo bili na putu za Zagreb i već smo ih vidjeli u nekim novim receptima. Nismo bili nešto previše kreativni, ali smo se, nakon nekoliko dana tradicionalne hrane zaželjeli nekih drugih okusa pa smo pastrvu izmarinirali u umaku od soje i zapekli u pećnici.


Ljubazan gospodin nam je pastrve ulovio, očistio, čak nas i proveo kroz staru kovačnicu koja samo čeka da se pretvori u muzej, a mi smo doma pošli sa svježom ribom iz ovog predivnog kraja.

Zdjeli miješanih mladih salatica dodali smo par ukiseljenih prepeličjih, jaja koje smo također donijeli s našeg puta kroz Gorski kotar, i to s OPG – a Jurković u Ravnoj Gori.

Ova nas je vrijedna i nasmijana familija dočekala s cijelim nizom svojih proizvoda, a mi smo očekivali samo da ćemo malo pogledati prepelice i ići dalje. Naravno, nisu nam dali da idemo kući praznih ruku pa smo jedva dočekali njihove proizvode umiješati u recepte, a krenuli smo upravo s ovim.


Potrebno vam je:

  • 2 pastrve
  • 1 dcl soja sosa
  • 3 žlice rižinog octa
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica meda
  • malo srirache
  • papar
  • sol

Pastrvu isfiletirajte. Moram priznati da meni filetiranje ribe baš i ne ide. Iako sam uspjela izvaditi baš sve kosti, morala sam koristiti i pincetu za to pa ne bih rekla da sam to baš uspješno odradila, no vježbom do savršenstva, a za prvo filetiranje, itekako sam zadovoljna.
Filete dobro osušite te lagano posolite i popaprite.

Soja sos, rižin ocat, češnjak, med i malo nekog ljutog umaka (mi smo koristili srirachu) ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku tekućinu.
Filete pastrve s kožom prema dolje stavite na papir za pečenje te prelijte prethodno pripremljenim umakom od soje.
Pećnicu zagrijte na 150 °C i pecite dvadesetak minuta, točnije dok pastrva nije pečena, a njeno meso i dalje sočno.

Dok se pastrva peče, pripremite salatu, začinite je acetom (mi smo koristili onaj od smokve OPG – a Matulić s Pašmana), maslinovim uljem, soli i paprom, a na kraju dodajte i ukiseljena jaja ili obična kuhana jaja.

No, svakako bismo vam preporučili, ako ste u prilici, isprobajte proizvode OPG- a Jurković, posjetite Gorski kotar, istražite što sve nude mali proizvođači iz tog kraja i doma ponesite najfinije suvenire koji će vas inspirirati!

Dobar vam tek!

MOGLO BI VAS ZANIMATI