Puni su placevi tikvica, sretnici ih ubiru u svojim vrtovima, a mi njima nadijevamo i bučnicu. Naša ljubav prema vučenom tijestu je već općepoznata, recepte i savjete dijelimo šakom i kapom, a nikad nije loše utvrditi gradivo.

bučnica_vilicomkrozhrvatsku_recept

Potrebno vam je:

Tijesto:

  • 600 grama glatkog brašna
  • sol
  • mlaka voda
  • ocat
  • dvije žlice ulja i još malo ulja za premazivanje

Nadjev:

  • 600 grama tikvica
  • 200 grama svježeg sira
  • 2 dcl domaćeg vrhnja
  • 2 jaja
  • sol

Najvažnije u cijeloj ovoj priči je tijesto. Nakon što smo savladali strah od neuspjeha i odvažili se razvući tijesto u svojoj kuhinji, potreban nam je samo pravi recept. Naš recept za vučeno tijesto ste već mogli naći uz recept za štrudlu, no svakako ga vrijedi ponoviti.

Prosijte 600 grama brašna i od toga 100 grama stavite sa strane (to će biti za dodavanje ako bude premekano tijesto i za pobrašniti ako zatreba).
U brašno dodajte dva prstohvata soli, dvije žlice ulja i, najjednostavnije rečeno, čep običnog alkoholnog octa.

Dodajte mlaku vodu malo po malo i mijesite dosta dugo dok ne dobijete željenu konzistenciju tijesta. Najbolji opis istog sam negdje pročitala i upamtila zauvijek. Tijesto mora biti na dodir kao ušna resica. Tako da ne prođe izrada tijesta da ja ne stojim i ne diram i uho i tijesto u isto vrijeme. Osim što se treba dugo i moćno izmijesiti, kažu oni pametniji i iskusniji da je dobro koji put tim tijestom udariti u stol. Pa iskoristite taj čin za mali osobni ispušni ventil i mijesite pa udarite, mijesite pa udarite dok ne osjetite pod rukom savršeno tijesto koje je točno poput ušne resice.

Savršeno tijesto poklopite na stol posudom u kojoj ste ga umijesili. Ostavite da odmara otprilike sat vremena.

Naribajte tikvice te ih nasolite i ostavite pola sata da puste vodu. Za to vrijeme pripremite sir.
Sir i vrhnje pomiješajte s dva jajeta i posolite. Imajte na umu da su i tikvice već nasoljene pa pripazite na slanoću. Ocijedite tikvice od viška vode i pomiješajte sa sirom i vrhnjem.

bučnica_vilicomkrozhrvatsku_recept

Na stol stavimo stolnjak da bi si pomogli prilikom motanja savijače, a i da imamo smjernicu koliko nam je tijesto tanko, moramo kroz njega vidjeti stolnjak!
Na pobrašnjenoj podlozi tijesto koje je odmorilo sam razvaljajte na veličinu malo veće pizze. Bogato sam nauljite i pustite desetak minuta da tijesto upije ulje.
Krenite s razvlačenjem. Krenite od sredine, razvlačite prema van. Što gornjim dijelom dlanova, zglobovima, što prstima i dlanovima.
I malo po malo, u krug oko stola, razvlačite tijesto dok ne vidite jasno ispod njega stolnjak.

Nadjev rasporedite po cijeloj savijači, no ne pretjerujte s nadjevom da savijača ne pukne.
Zarolajte savijaču uz pomoć stolnjaka do sredine. I tako s jedne i s druge strane. Odvojite savijače na dijelove da vam stanu u protvan koji ste namastili.
Bučnicu pecite prvo na 190°C 15 minuta, zatim je premažite mješavinom ulja i vode te pustite da se peče još 20 minuta na 180 °C.
Naravno da svaka pećnica ima svoj tempo tako da provjeravajte vašu bučnicu i “na oko” do lijepe zlatne boje.

Dobar vam tek!

bučnica_vilicomkrozhrvatsku_recept

MOGLO BI VAS ZANIMATI