Na jednoj gastro turi po Sloveniji, u ona dobra stara vremena kad se moglo putovati preko granice, u Gostilni Rajh su nam uz pileći paprikaš ponudili nešto nalik žgancima. Ma reći ću vam iskreno, stvarno sam bila uvjerena da su žganci, no domaćini su me uvjeravali da to nije isto i da su ovo dödoli. Pustila sam im uz odmahivanje rukom, no po dolasku doma sam se bacila na istraživanje što je to i kako se priprema.


Kad sam bila mala, često su se jeli žganci. Na slatko, na slano, na svašta i moram priznati, kad sam odrasla, više mi nije palo na pamet spremati ih. Puno je to muke i nikad se nisam odvažila na izradu istih. A sad kad ne možemo do Slovenije kad poželimo, uvijek možemo napraviti koji recept i praviti se da smo u nekoj od lokalnih gostionica i da uživamo u lokalnim specijalitetima. Danas su na redu upravo dödoli – prilog jelima koji nalikuje žgancima, a mi ga se često sjetimo.

Potrebno vam je:

  • 1 kg krumpira
  • 750 g oštrog brašna
  • voda
  • žlica soli

Ogulite kilogram krumpira i narežite ga na kockice. Krumpir kuhajte u dobro posoljenoj vodi (voda mora prekriti krumpir u cijelosti), a kad zakipi, smanjite vatru pod njim i kuhajte još pola sata.

dodoli_recept_vilicomkrozhrvatsku

Kad je krumpir kuhan, vodu ne morate odlijevati već samo na to isipajte brašno. Napravite rupu kuhačom u sredini brašna na krumpiru da voda može ključati kroz tu rupu te kuhajte još 15 minuta na laganoj vatri.

Po prekmurskoj tradiciji, dödoli se miješaju u krilu pa nismo ni mi htjeli prekršiti tradiciju, no vi, naravno, možete miješati isto kao i već nam poznate žgance. Miješajte dok se ne stvore kompaktni “žganci” i nema grudica.

dodoli_recept_vilicomkrozhrvatsku

Muka se isplati, a dobit ćete novi prilog nekom vašem paprikašu ili ga poslužite samostalno s preljevom od masti i luka kojeg ste na njemu prepekli.

Dobar vam tek!

dodoli_recept_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI