Odlično se slaže uz palačinke, može biti divno punjenje za buhtle ili lisnate jastučiće, a najviše ga ipak volimo u kombinaciji s maslacem na hrskavom domaćem kruhu, baš kao nekad

Ova brzinska varijanta slatkog umaka nalik džemu od marelica idealno je rješenje kada hitno trebate potrošiti meke marelice, a nemate ih dovoljno za pripremu veće količine džema. Također, dobar je odabir za slastice koje pripremate isti dan, ali i za vikend doručak koji podsjeća na neke sretnije i bezbrižnije dane. Zbog brzinske pripreme i preskakanja nekoliko koraka koji su kod pripreme džema itekako potrebni, ovakav umak u hladnjaku može stajati tek nekoliko dana, a pripremate li ga prema našem receptu, sigurni smo, nestat će odmah nakon što se ohladi.

 

umak_dzem_marelice_vilicom_kroz_hrvatsku

 

Osim za premazivanje palačinki i punjenje buhtli ili lisnatog tijesta, ovaj brzinski slatki umak idealan je i kao dodatak sladoledu ili preljev za druge slastice, a najbolji će biti poslužite li ga na kruhu premazanom maslacem, baš kao nekada bakin džem. Uz čašu mlijeka, naravno.

Posebnog postupka pripreme ovdje nema. Dovoljno je tek u zdjelu ubaciti nasjeckane marelice, začiniti ih šećerom, limunovim sokom i vanilijom pa pustiti da se krčkaju na laganoj vatri. Brzinski preljev gotov je kada postane gust i ljepljiv, a voće se počne raspadati. Naravno, ovaj recept možete koristiti i za pripremu umaka od drugog voća. Onaj od šumskog voća ili borovnica bit će, primjerice, idealan uz omiljeni cheesecake.

Potrebno vam je:

  • 300 g marelica
  • 4 žlice šećera
  • Sok jednog limuna
  • 1 vrećica bourbon vanilije ili 1 žličica ekstrakta vanilije

U slast!

 

umak_dzem_marelice_vilicom_kroz_hrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI