Ne poznajem osobu koja skuha točnu količinu riže i koja nema ostataka. Nas smo dvoje i već godinama ne znam pogoditi, ali zato bar mogu napraviti ove odlične kuglice od riže!

Meni je ostalo rizi bizija, riže s graškom, ali možete iskoristiti i običnu kuhanu rižu i dodati unutra što god želite. Radila sam jednom verziju gdje dodam u sredinu komadić mozzarelle pa bude fino otopljen kad su gotovi! Ovi su s dodatkom cheddar sira pošto je taj morao biti potrošen, znate i samo kako to već biva.

Od ove količine dobije se 30-ak kuglica, a ja sam pola ispekla, a pola smrznula pa tako, mislite li da će vam biti previše, isto možete učiniti i vi.

 

arancini_slavonka

Potrebno vam je:

  • 500 g rizibizija ili riže (da, pol kile sam imala viška haha)
  • 3 jaja
  • 100 g cheddar sira naribanog na sitno (može bilo koji sir, naravno)
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • sol i papar
  • 500 ml suncokretovog ulja za prženje

Za valjanje:

  • 2 jaja
  • 200 g krušnih mrvica

Postupak pripreme:

Sve sastojke, rizi bizi, jaja, ribani cheddar, krušne mrvice, sol i papar, stavite posudu i dobro promiješajte. U jedan tanjur istresite krušne mrvice, a u drugom razmutite dva jaja s malo soli. Od smjese riže ručno formirajte kuglice željene veličine. Smjesa bi trebala biti kompaktna i izdržljiva. Ako vam je riža slučajno bila vlažnija, slobodno dodajte još jednu žlicu krušnih mrvica. Kuglice valjajte u jaja pa u krušne mrvice.

Ulje stavite zagrijavati tek kad ste sve kuglice pripremili jer se brzo peku pa da ih imate na oku. U vrelo ulje pažljivo uronite kuglicu i pecite sa svake strane 1-1,5, dok ne dobijete lijepu zlatnu boju. Kuglice izvadite na ubrus da upije višak masnoće.

Poslužite uz neki umak i uživajte!

 

arancini_slavonka

 

Savjet!

Ako želite, dodajte i meso, primjerice sitno sjeckanu piletinu, samo onda oduzmite tu količinu od ukupne količine riže.

 

Za više ovakvih slasnih recepata svakako svratite na blog Slavonka, Instagram profil ili Facebook stranicu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Slavonka – Ena Kokanović Nagy (@slavonka.hr) on

MOGLO BI VAS ZANIMATI

KOMENTIRAJ