Moram priznati da nisam odveć raspoložena za eksperimentiranje s kruhovima u svojoj kuhinji. Imam neki dva tri bazična klasična recepta, a uzgajanje svojih kvasaca odgađam za neka sretnija vremena kad ću imati više strpljenja i želje jer toliko respektiram ljude koji to rade s neopisivom ljubavi, da bi moji pokušaji bili tek reda radi, jer svi to rade.

No ponekad lijenost i glad za kruhom stvore pekara u meni pa se bacim na traženje recepata za jednostavne kruhove i peciva. Tako nam se neki dan silno jela pašteta koju smo imali doma, Rio mare, tuna i losos, a nije bilo kruha ni na vidiku. Nekad sam silno lijena za hodanje do dućana više nego za boravak u kuhinji pa sam odlučila napraviti svoje baguette.

Naletjela na recept neke američke blogerice, zavrtjela ga malo po svom i nastali su preukusni hrskavi kruščići kojih se ne bih sramila da onako filmski vozim bicikl s košaricom punom tih mirisnih, još toplih baguettea koji samo čekaju da ih uz glasno šuškanje rastavimo na komade i umočimo u paštetu.

 

baguette_vilicomkrozhrvatsku

Potrebno vam je:

  • 50 ml tople vode
  • 1 vrećica instant kvasca
  • 450 grama glatkog brašna
  • 2 žličice soli
  • 280 ml hladne vode

Postupak pripreme:

Toplu vodu pomiješajte sa suhim kvasce i pustite da nadođe na toplom mjestu. Za to vrijeme glatko brašno pomiješajte sa soli, napravite onaj mali simpatični vulkančić te kad dođe vrijeme u njega usipajte nadošli kvasac. Polako umiješajte brašno i postepeno dodajte vodu. Ovisno o brašnu, možda će vam biti previše vode pa svakako dodajte malo po malo vode dok ne dobijete grubo tijesto. Ovo tijesto nije potrebno previše mijesiti.

Pustite ga tako nagrubo umiješenog da odstoji i odmori pola sata pokriveno prozirnom folijom.

Nakon toga ga izvadite na pobrašnjenu podlogu i lagano nekoliko puta preklopite u knjigu. Znate što mislim, rastegnite ga na kvadrat i zatim preklapajte dio po dio. Kao što rekoh, lagano i ne predugo.

Pustite takvo tijesto da se diže sat do dva na toplom. Kad se tijesto udvostruči, vratite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite na četiri dijela. Oblikujte “klipiće” za dužinu tepsije u kojoj ćete peći vaše baguette s onim njihovim karakterističnim špičastim vrhovima i preselite ih na lagano nauljen papir za pečenje. Pustite ih da se tako još dignu pola sata prekriveni prozirnom folijom.

 

baguette_vilicomkrozhrvatsku

 

Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 230 °C s tepsijom punom vode na dnu pećnice. Navodno je, kažu interneti, para koja će se stvoriti u pećnici ključna za onu čarobnu hrskavu koricu kojoj težimo.

Nadignute baguette još jednom pobrašnimo i zarežemo oštrim nožem na nekoliko mjesta da bi, osim što su dekorativni ti rezovi, dozvolili tijestu da bi se lijepo raširili tijekom pečenja. Ubacite u pećnicu i pecite s vodom još unutra dvadesetak minuta, zatim izvadite vodu i spustite baguette sa srednje pozicije u pećnici na onu nižu, bliže donjem grijaču da se zapeku i na donjoj strani.

I to je sve. Kad poprime lijepu smeđe zlatnu boju, gotovi su.

Uživajte u vašim hrskavim kruščićima uz varivo, grickajte ih same ili ih, poput nas, narežite na šnite i namažite najdražim namazom.

Dobar vam tek!

baguette_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI