Istra je čaroban izvor gastronomskih užitaka, a često se upustimo u rekreiranje istarskih tradicionalnih recepata, samo da na kuhinja zamiriše po ovom kraju Hrvatske. Istraživanjem istarskih recepata, došli smo do pandišpanja. Slatko jelo od tek nekoliko sastojaka korijene svog naziva vuče iz španjolskog Pan di Spagna, odnosno – španjolski kruh.

pandišpanj_vilicomkrozhrvatsku

Potrebno vam je:

  • 8 jaja
  • 8 žlica šećera
  • 8 žlica brašna
  • dvije žlice domaćeg prošeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • korica naranče i limuna
  • 150 grama suhih smokava

 

Proučavajući recepte za ovaj desert, opet dolazimo do toga da svaka kuća ima svoj. Iskombinirali smo više recepata da bi dobili onaj savršeni. U osnovni recept smokve ne idu, no naša nam je Istrijanka rekla da oni doma stavljaju smokve i bademe. Bademe smo ovaj put preskočili i ubacili samo smokve.

pandišpanj_vilicomkrozhrvatsku

Svaki recept koji smo pročitali je imao nešto zajedničko. Dugo miješanje. None su nekad lupale ta jaja pola sata minimalno i to rukom. Danas, srećom, imamo miksere pa je i 20 minuta sasvim dovoljno.
Pripremite sve sastojke, neka budu na sobnoj temperaturi. Naribajte koricu limuna i nasjeckajte smokve.

Prvo odvojite bjelanjke od žutanjaka. U žutanjke dodajte šećera koliko i jaja, osam žlica ovaj put pošto radimo od osam jaja. Osim šećera, dodajte i jedan vanilin šećer. I miksajte točno 20 minuta.
Jaja će postati pjenušava i bijela. Nakon toga, bjelanjke smiksajte u čvrsti snijeg.

pandišpanj_vilicomkrozhrvatskuU izlupane žutanjke dodajte ribanu koricu limuna i naranče te žlicu po žlicu brašna pomiješanog s praškom za pecivo. Miješajte ručno drvenom kuhačom jako nježnim pokretima. Postoji jedno pravilo kojeg se jednostavno morate pridržavati. Sve miksanje i miješanje morate raditi u istom smjeru. Tako kažu nonice, a to se ne krši. Miješanje kuhačom traje, lagano i strpljivo malo po malo dodajte brašno.

Nakon toga, isto tako strpljivo i polako, malo po malo dodajte i snijeg od bjelanjaka. Sve u istom smjeru i polako da ostane pjenušavo.
Na samo sam kraju dodajte dvije žlice domaćeg prošeka i sitno nasjeckane smokve. Opet, lagano to promiješajte.

Namastite posudu u kojoj će se ovaj pandišpanj peći. None su pekle u širem, a plićem loncu kojeg su zamastile i pobrašnile i u njega ulile smjesu. Vi to možete i u kalupu za torte.
Pecite na 160°C otprilike 35 minuta. Gotovi pandišpanj ohladite i okrenite na tanjur ili izvadite iz kalupa za pečenje.

Posipajte ga šećerom u prahu i poslužite uz neko istarsko vino.

U slast!

pandišpanj_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI