U Žminju smo, kod obitelji Pamić – OPG Frane – mala destilerija, jeli jedne od najboljih fritula. Imamo recept!

Rijetke nedjelje kad iskreno odmaramo, volim provesti na relaciji kuhinja – krevet. I onda se navečer baš zaželim slatkog, a nisam za ručak radila tortu, a ni kolač. Jer su prošli dani kad se peklo kolače za nedjelju, sad se uzme malo čokolade ili koji keks jer, rekla bih, nismo željni ničeg.

No sjećam se još kako je svake nedjelje morala biti tepsija kolača na stolu. Jer nije nedjelja ako nema ledenih kocki ili kremšnita. Sad, kad je tempo malo brži, kad su nedjelje samo još jedan dan u tjednu i rijetko je baš to dan za odmor, kad sve prođe, kao što je danas puno toga prošlo, jede nam se nešto slatko.
I onda se sjetim fritula koje smo jeli na putovanju u Žminj i posjeti destileriji Frane. Gdje nas je, osim nasmijane obitelji Pamić dočekala i puna zdjela fritula.

fritule_vilicomkrozhrvatsku

Moram vam još nešto priznati. Do ovih fritula, nikad mi ovo nije bio dragi zalogaj. To mi je bilo poput krafni, samo bez pekmeza. Ili čokolade.
I tad sam osjetila neke druge arome. Ne znam je li to bilo do izvrsnih likera ove familije od kojih je onaj od malvazije i utopljen u tim slasnim okruglicama, ali te su fritule bile fritule mog života. Danas sam se konačno usudila pripremiti ih i sama, i ne, nemam fotografije jer je bio takav dan da se peklo i trpalo u auto da se nosi negdje drugdje, ali imam recept koji je oduševio.

fritule_vilicomkrozhrvatsku

Hvala Minji i njenoj spretnoj ruci te cijeloj obitelji Pamić koja nas je, podsjetimo, oduševila svojom energijom, a bome i svojim likerima.

Potrebno vam je:

  • 2 jogurta
  • 2 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 naribana jabuka
  • prstohvat soli
  • liker od malvazije ili neki drugi slatki liker da nije crven, a može i rum
  • 20-25 žlica glatkog brašna

fritule_vilicomkrozhrvatskuJaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom ili ekstraktom vanilije. Dodajte jogurte, naribanu jabuku, liker i sol.
U brašno stavite prašak za pecivo, pomiješajte i polako dodajte u smjesu. Smjesa ne smije biti ni pretekuća ni pretvrda, taman da možete s dvije žlice oblikovati kuglice i pržiti ih u dubokom ulju.
Vadite fritule na papirnati ručnik i posipajte šećerom u prahu.

Ovakvi nam brzi, a mirisni recepti najviše odgovaraju u nedjeljne večeri, kad bi pojeli nešto, ali ne ono od ručka. Ove su fritule taman ono što smo tražili!

U slast!

fritule_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI